< terug naar overzicht

lezing

100% IJS – Antarctica & Het Klimaatverhaal

Johan Lambrechts

Lezing 3de graad middelbaar onderwijs (eventueel ook 2de) & volwassenen !

Een belevingsverhaal van journalist Johan Lambrechts over dit onmetelijke continent dat weinig bekend is maar dat uiteindelijk ook een sterke band heeft met België.

Bovendien gaat Johan ook dieper in op de cruciale rol van het continent in de problematiek van de GLOBAL WARMING.

Zo hoorde, voelde en zag je de Zuidpool nog nooit !

TIP ! Combineer de lezing met een expo ‘100% IJS  – Antarctica’ door Hilde Vander Linden !
De expo is een productie van Bibliotheek Genk.
Bij interesse, neem contact op met Viviane.Dirckx@genk.be

Boek nu

Credits

BIO

Johan Lambrechts (46) begon op zijn zestiende te schrijven voor het tienermagazine Top en werd mediajournalist. Later werkte hij jarenlang voor televisie, onder meer als reportagemaker voor het programma Spoorloos. Nu schrijft hij boeken en maakt hij reportages, vooral over reizen en exploratie, voor onder meer Het Laatste Nieuws, A.S. Magazine en de Nederlandse magazines LIFT Magazine en SNOW.

Hij publiceerde de boeken ‘Antarctica – ‘De Belgen op de pool’ (Standaard Uitgeverij) en ‘De eerste winter op de Zuidpool’(Wablieft/Manteau). In Vlaanderen en Nederland houdt hij lezingen over dit onderwerp voor o.a. verenigingen en bibliotheken.

Voor diverse reisorganisaties begeleidt hij reizen naar Antarctica. Momenteel werkt hij mee aan een nieuwe brochure over o.a. het Belgische klimaatonderzoek, in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid.

Meer over

Als er één symbool is in deze tijden van klimaatverandering, dan is het het ongerepte Antarctica. 4.000 kilometer sneeuw en ijs, soms in een laag tot 4,5 kilometer dik. Temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul. Blizzards en onpeilbare onderaardse meren. Het gevoel dat je volledig van de wereld bent.

Maar weinig bekend is dat het continent ook een grote rol speelt in ons huidige én toekomstige klimaatleven.

Tijdens deze lezing neemt Johan Lambrechts, reisjournalist en schrijver van twee succesvolle poolboeken, je mee naar de koudste, ijzigste, winderigste en droogste plek ter wereld. Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met audio- en beeldmateriaal van reisfotografe Hilde Vander Linden hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke exploratie van Antarctica, van de Belgica-expeditie tot de nieuwe, duurzame Prinses Elisabethbasis die volledig draait op hernieuwbare energie. Daarna verneem je meer over de rol van het continent als het klimaatgeheugen van onze planeet. En uiteraard krijg je ook de pinguïns in geuren en kleuren te horen.

Zo hoorde, voelde en zag je de Zuidpool nog nooit!

Daarna focust deze professioneel verzorgde lezing op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde. Tenslotte gaan we dieper in op het cruciale belang van het continent in de problematiek van global warming. Zo hoorde, voelde en zag je de Zuidpool nog nooit!

Johan Lambrechts was zelf al drie keer op Antarctica, de laatste keer in 2014.

LOVENDE KRITIEKEN

“De lezing van Johan Lambrechts en Hilde Vander Linden is uiterst geschikt voor de leerlingen van de tweede graad. Niet alleen sluit de voordracht aan bij het leerplan aardrijkskunde, het past ook perfect in de vakoverschrijdende eindtermen.

De bewustmaking rond de gevolgen van de opwarming van de aarde voor mens en dier, de verkenning van het unieke dierenbestand op Antarctica, de getuigenis over de enorme pracht van dit zuidelijk continent en de ontdekking dat wij hierin als Belgen een belangrijke rol spelen dragen niet alleen bij tot de algemene ontwikkeling van deze jongeren, maar nodigt hen ook aan na te denken over hun eigen manier van leven en bewegen in onze maatschappij. De boeiende presentatie, de eigen ervaring en de persoonlijke getuigenissen van Johan en Hilde maakten van deze lezing een unieke ervaring. Een niet zo evident onderwerp werd, na bevraging in alle klassen, ervaren als enorm boeiend en leerrijk.”

PATRICK VAN DYCK, STUDIELEIDER TWEEDE GRAAD, DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT HOBOKEN

“Johan Lambrechts is een zeer begenadigd spreker, aangenaam om naar te luisteren en zeer goed voorbereid. Voor zijn boeiende relaas gebruikt hij mooie beelden, zowel historisch materiaal als prachtige, zelfgemaakte foto’s. Hij wisselt het vlotte verhaal evenwichtig af met fragmenten uit zijn boek en sprekende geluidsfragmenten.

Na de lezing heb je het gevoel even op Antarctica geweest te zijn.”

VEERLE DE BOCK, STAFMEDEWERKER CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO

In anderhalf uur krijg je een schat aan informatie over een continent waar veel mensen nog maar bitter weinig over weten. En daar is na deze lezing absoluut verandering in gekomen.

Johan Lambrechts weet de hele zaal warm te maken voor het koudste continent op aarde. Hij neemt je mee in een rollercoaster van informatie. 

Kleine wetenswaardigheden, de dieren die er leven, de gevolgen van de klimaatsverandering, de eerste ontdekkingsreizigers: het komt allemaal aan bod. 

Een zeer gevarieerde lezing die geen seconde verveelt.”

SERGE VONCKEN, CC DE BOGAARD – SINT-TRUIDEN

——————————————————————————————-

Op verzoek werkt Johan voor u een lezing op maat uit. Hij kan hiervoor een beroep doen op een grote parate kennis over onderwerpen als: reizen, exploratie, de Zuidpool, …

Johan is inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops. Hij is ook te boeken voor corporate events.

Beeldmateriaal

Video

Agenda