< terug naar overzicht

lezing

À la guerre

Kristien Hemmerechts

Hubertina Aretz, Leopold Flam, Gerard Boyart en Maria Van Lommel zaten tijdens WO II alle vier in het verzet. De laatste twee waren een echtbaar, Hubertina hielp tijdens de oorlog joden in Antwerpen en betaalde daar een zware prijs voor. Leopold Flam was een jood die werd opgepakt en Buchenwald overleefde. Hubertina en Leopold werden op 15 maart 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. De echtelieden Gerard en Maria werden op 19 januari 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. Hubertina en Maria werden met dezelfde trein uit Antwerpen naar Ravensbrück gedeporteerd en zaten er ruim vijf weken lang in dezelfde quarantainebarak. Of ze met elkaar kennis hebben gemaakt is niet geweten, maar die kans is groot.

Boek nu

Credits

Kristien is schrijver, en doceert creatief schrijven aan de toneelschool van Antwerpen en aan de KULeuven.

Meer over

Leopold en Gerard werden allebei zwaar mishandeld in de kantoren van de Antwerpse Sipo-SD, de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst. Alle vier zijn ze erin geslaagd de extreme ontberingen en vernederingen te overleven, zij het ternauwernood. En alle vier hebben ze over hun ervaringen een geschreven getuigenis nagelaten met concrete en levendige details. In de voorstelling À la guerre vertelt Kristien Hemmerechts hun verhaal aan de hand van fragmenten en foto’s. De voorstelling is een eerbetoon aan hun grote moed en wilskracht.

Over Hubertina Aretz publiceerde KH de historische roman Hubertina (2021); samen met Guido Van Wambeke stelde zij het boek Ik zal alles verdragen, ook mezelf (2023) samen met fragmenten uit de dagboeken en briefwisseling van Leopold Flam; en zij redigeerde de getuigenis van Gerard Boyart en Maria Van Lommel, De beul was dood (2023).

Beeldmateriaal

Agenda

10/11/2024

Ticket

't Brieleke, Wommelgem