< terug naar overzicht

lezing, literair

Alles over Edgar Allan Poe

Vitalski, Johan Braeckman & Jean Paul Van Bendegem

Na hun succesvolle, zeer levendige en vermakelijke lezingen over Frankenstein en Sherlock Holmes, slaan Don Vitalski, Jean Paul Van Bendegem en Johan Braeckman de handen opnieuw in elkaar, ditmaal om hun licht te doen schijnen over de meest raadselachtige Amerikaanse suspense-auteur aller tijden: de onvolprezen Edgar Allan Poe (1808-1848).

Grondlegger van het griezelverhaal en uitvinder van het genre van de detective. Geëxalteerd romanticus, professioneel drankorgel en uiterst gevreesd literair criticus. De bedenker en liefhebber van extreem moeilijke rebussen en raadsels.

Er wordt gefocust op zijn verhalen maar ook op zijn bizarre standpunten.

Boek nu

Credits

Don Vitalski is is een Belgisch schrijver, dichter, stand-upcomedian en perfomer. Voor Klara maakte hij diverse literaire reeksen, ondermeer over Simenon, Lewis Carroll en Shakespeare.

Jean Paul Van Bendegem is een Vlaamse wiskundige, filosoof en hoogleraar emeritus logica en wetenschapsfilosofie van de VUB.
In zijn vrije tijd verzorgt hij columns in het weekblad Knack en is hij regelmatig te zien en horen op de nationale omroep.

Johan Braeckman is een Vlaamse filosoof. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de U Gent was van 2003-2008 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, oprichter van De Maakbare Mens en redactielid van Wonder en is gheen Wonder, het tijdschrift van SKEPP. Hij is eveneens regelmatig te horen en zien op mediazenders in België en Nederland.


Foto: Gwenny Cooman

Meer over

Waarom vond deze Edgar Allan Poe het houden van slaven een goed idee, terwijl anderen in het midden van de 19e eeuw juist ijverden voor hun vrijlating? Wat deed deze vreemde man, op het eind van zijn leven, in dat kleine, armoedige boerderijtje in de bossen van New York? Hoe komt het dat hij de eerste was om zich de vraag te stellen waarom het ’s nachts altijd zo donker is? In welke mate voorspelde hij zelfs de Big Bang Theorie? En op wat voor een uiterst raadselachtige manier is hij, op zo’n vroege leeftijd, gestorven?

Al deze indringende vragen worden kwiek en trefzeker beantwoord, middels een fijne, avondvullende voorstelling, gebracht door drie uiterst eloquente literatuurliefhebbers en volkstoesprekers van Vlaanderen.

Is Poe nog van deze tijd ? Daar zijn de heren van overtuigd.

Beeldmateriaal

Agenda

26/10/2024

Ticket

Cultuurhuis EMotia, Erpe-Mere

03/12/2024

Ronse