< terug naar overzicht

lezing

Auschwitz.camp

Christophe Busch

Van een imperium in het Oosten tot een icoon van herinnering

Het woord Auschwitz wekt beelden op van vernietiging en massamoord. Toch ligt de oorsprong van het kamp elders. Op zoek naar ‘ruimte om te leven’ zochten de nazi’s nieuwe kolonies in het Oosten. Zo kwamen ze terecht in Polen. Grondstoffen maakten de regio rond het Poolse stadje Auschwitz interessant voor de Duitse industrie. Het Duitse bedrijf IG Farben bouwde er een gigantische chemiefabriek. Een ideale stad met woonwijken, parken en transport moest rond het complex verrijzen. Maar al snel schakelde het bedrijf dwangarbeiders in. De nazi’s stelden gevangenen van het concentratiekamp ter beschikking van het bedrijf.

Boek nu

Credits

BIO
Christophe Busch
is criminoloog (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 te werken in de forensisch psychiatrie voor de behandeling van ontoerekeningsvatbare daders (internering). Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin (Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over de Holocaust en Mensenrechten) waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur, in opvolging van Herman Van Goethem die rector werd aan de Universiteit Antwerpen. Hij doctoreert aan de UvA over de complexiteit van dadergedrag en de rol van beeldvorming in processen van cumulatieve radicalisering. Hij is betrokken als expert radicalisering binnen verschillende overheidsdiensten. Eind 2019 verliet hij Kazerne Dossin en werd hij directeur van het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.


Foto: Jimmy Kets

Meer over

Aan de hand van foto’s, kaarten en objecten toont deze lezing de complexe ontstaansgeschiedenis van het kampcomplex Auschwitz en hoe het een imperium in het Oosten moest worden. De ongebreidelde moordmachinerie maakt echter dat vandaag Auschwitz het icoon is van herdenking en herinnering aan de Holocaust of shoah.


Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte 12 jaar in de forensische psychiatrie. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit. Tot eind 2019 was hij algemeen directeur van Kazerne Dossin en nu leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Daarnaast is hij als expert radicalisering actief binnen verschillende overheidsdiensten.

Christophe Busch is een sterke spreker die zijn publiek weet te boeien!


Deze lezing is te boeken in 1 enkelvoudige lezing (+/- 60 min)
Of in een lezingenreeks 3 x 2 uur (deel 1: ontstaan en situering, deel 2: kamp-stad-fabriek-moordcentrum & deel 3: evacuatie-bevrijding-herdenking )

Beeldmateriaal

Agenda