< terug naar overzicht

lezing

Bang voor de oorlog!?

Erik De Soir

Wat is oorlog?
Wat is een bom?
Hoe voelt het om dood te gaan?
Mag ik nog lachen in het bijzijn van kinderen van vluchtelingen uit de oorlog?
Waarom blijf ik er altijd maar aan denken?
Gaat het nu ook bij ons oorlog worden?

De hele wereld is geschokt door de plotse oorlog die ontstond tussen Rusland en Oekraïne. Het is bijna onvermijdelijk dat ook onze kinderen in contact komen met de beelden van de oorlog.

Maar hoe leg je de gruwel van de oorlog uit aan kinderen? En hoe ga je om met hun angsten terwijl je zelf ook hoopt dat de oorlog niet tot in ons land komt? Hoe leg je uit aan kinderen wat een atoombom is terwijl ze wel lijken te weten dat dan ook bij ons alle mensen en dieren kunnen sterven?

Boek nu

Credits

Erik de Soir (°1965) studeert in 1988 af aan de Koninklijke Militaire School (KMS) als Licentiaat in de Sociale en Militaire Wetenschappen. Sedert 2022 heef hij als majoor de actieve dienst verlaten en bleef hij aan Defensie verbonden als reserveofficier. moment is hij als majoor verbonden aan het Departement Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

In 1992 behaalt hij aan de KU Leuven het Postgraduaat Certificaat Rampengeneeskunde en Rampenmanagement en in 1995 studeert hij er af als Licentiaat in de Psychologie.

Sedert 2015 is hij Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen( Koninklijke Militaire School).

Erik de Soir doceert crisispsychologie en psychotraumatologie aan universiteiten in binnen- en buitenland en is trauma consultant voor verschillende internationale instellingen.

Hij is als vrijwillig brandweerman, ambulancier en psycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noor-Limburg en is de stichter van de Fire Stress Teams en de Europese Vereniging voor Brandweer- en Reddingspsychologen.

Samen met zijn echtgenote Lies Scaut is hij de bezieler van de Weg-Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.

Puttend uit deze overvloed aan ervaring verzorgt Erik de Soir trauma-opleidingen over de hele wereld en schrijft hij boeken over psychotrauma. Zijn boek ‘Opvang van mensen in nood. Crisisopvang bij trauma’ (XOD Balen) is de inspiratie voor de gelijknamige lezing.

Erik De Soir is de trotse vader van Mathias, Steven en Caroline. In zijn vrije tijd is hij instructeur in diverse vechtsporten, een bedreven squashspeler, leraar boeddhistische meditatie, instructeur taoïstische qigong en een beoefenaar van de Traditionele Chinese Gezondheidsleer.

Meer over

In deze lezing vertrekt traumapsycholoog Erik De Soir van de concrete vragen van kinderen die een vertrekpunt zijn voor een gesprek met kinderen, thuis of op school. Hij toont in deze lezing hoe je met kinderen in gesprek kan gaan over de oorlog en het geweld dat daarbij komt kijken. Wanneer en hoe je kan inschatten of je kind op een gezonde manier omgaat met de uitdagingen van deze periode waarin er opnieuw een oorlog woedt in Europa die dood en verderf zaait. Hoe ze zich kunnen gedragen naar leeftijdsgenoten die deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu veiligheid en geborgenheid zoeken in ons land.

De vele praktische tips maken deze lezing tot een absolute must voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die werken met vluchtelingen uit Oekraïne.


Erik De Soir te gast bijTV-OOST klik HIER, bij BRUSSELSNIEUWS klik HIER en bij TVL klik HIER.

De lezingen zijn ook beschikbaar voor de 3de graad middelbaar onderwijs.

Erik De Soir is inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops. Op verzoek werkt hij voor u een lezing op maat uit.

Beeldmateriaal