< terug naar overzicht

lezing

Bedank voor bewezen diensten

Annick Ruyts

Meer dan we soms vermoeden is ons werk een deel van onze identiteit.
Wie dat afneemt, moet dat zorgvuldig doen. Wie het kwijtspeelt, heeft ondersteuning nodig.
Want we willen vooral de goede herinneringen bewaren. Een bedanking voor bewezen diensten zou fijn zijn.

Eind 2022 werd Annick Ruyts ontslagen na een carrière van 33 jaar bij de VRT. Ze had haar ontslag niet zien aankomen en door de kille, onpersoonlijke manier waarop het werd afgehandeld ging ze door een diep rouwproces. Het verlies van haar status en de zingeving die ze haalt uit haar job maakten het voor haar heel moeilijk om tegen mensen te zeggen dat ze werkloos was.

Boek nu

Credits

Annick Ruyts studeert in 1988 af aan het HIVT in Antwerpen als vertaler/tolk Duits, Engels en Deens. In 1989 neemt ze deel aan Sterrenwacht, een talentenjacht op het toenmalige TV1. Ze heeft 33 jaar voor Eén en Canvas als reporter, redacteur, eindredacteur en presentator gewerkt.

Voor haar Eén-programma’s “Grenzeloze Liefde“, “We are from Belgium” en “Tot aan de maan en terug” reist ze 12 jaar lang de wereld rond, op zoek naar Belgen die hun geluk in het buitenland vonden.

Voor Canvas maakte ze de documentaire reeksen “Te gek“. 6 documentaires over psychisch welzijn. Hier stelde ze de vraag: “We hebben het nog nooit zo goed gehad en toch zijn we nog nooit zo vaak naar de therapeut gelopen”. “seks@canvas” ging over seksualiteit en “De Bijl van Cupido” over liefdesrelaties anno 2012.

Ze nam 4 seizoenen lang de eindredactie van “Alleen Elvis blijf bestaan” met Thomas Vanderveken voor haar rekening.

In 2018 maakte ze de documentaire “Chris Lomme, een reverence” voor Canvas.

Ze is verzot op kunst in al zijn vormen: literatuur, film, architectuur, theater, schilderkunst. Reizen is haar groot dada, ver, dichtbij of naar haar geliefde Italië.

Annick verhuisde vier jaar geleden van Antwerpen naar Brussel.Het verhuizen zit in haar bloed, met haar ouders woonde ze in Duitsland en de Verenigde Staten.

Ze is gehuwd en heeft 2 zonen en een plus dochter.

Mens & Maatschappij: ontslag

Dit is een lezing voor alle mensen die met ontslag te maken hebben maar ook mensen die op een niet empatische manier afscheid moeten nemen van iets dat hun leven zingeeft. Om hen een stem te geven en de rouw en het verdriet onder de aandacht te brengen. Om werkgevers en medemensen die moeilijk een afscheidsgesprek kunnen aangaan, aan te manen om dat met de nodige zorg te doen. Om ex-collega’s, familie en vrienden inzichten aan te reiken in wat er soms omgaat in het hoofd van iemand die zijn werk is verloren.
Bij Annick viel zoals bij alle ontslagen mensen de structuur van haar dag weg en het was eenzaam in het begin. Ze merkte dat er nog een groot taboe ligt op ontslag en werkloosheid. Dus ging ze praten met experts en lotgenoten om uit te pluizen of het beter kan. Eén jaar later verschijnen haar bevindingen in een boek: Bedank voor bewezen diensten, hoe ontslag ook menselijk kan zijn. Bewust zonder -t, bedoeld als zacht aanmaning om mensen meer als mensen te behandelen bij een ontslag.

De lezing voert je mee door een bewogen jaar en helpt beide partijen bij een afscheid, een ontslag, een uiteengaan van wegen om dit respectvol te laten verlopen.

Beeldmateriaal

Agenda