< terug naar overzicht

lezing

Boogie Woogie

Robert Van Yper

Boogie Woogie. Het grappige woord alleen tovert een glimlach op de lippen. De vrolijkste muziek uit de rockgeschiedenis. Zo vrolijk, dat het “the Devil’s music” wordt genoemd. Onweerstaanbaar zet ze aan tot dansen en tot andere goddeloze wilddoenerij.

Boek nu

Credits

Robert Van Yper produceert muziek- en theaterprojecten.

Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll.

Hij schreef 2 boeken die in de pers als ‘standaardwerk’ omschreven worden.

In ROCK IT lezen we alles ontstaan en evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen alles over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met LENNON schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Meer over

Toch is Boogie Woogie niets méér dan één van de bloeiende zijtakken van de Blues. Ontstaan als amusement na het mensonterend slavenwerk op de katoenplantages in het zuiden van de States. In de hongerjaren na de Wall Street Crash vlucht de muziek mee naar de noordelijke steden, waar ze alleen maar wilder wordt…

Al snel speelt ze een woelige rol bij het ontstaan van die andere, al net zo verdorven muziekstijl: de rock ’n roll.

De blanke burgerij gaat in shock als ook jonge blanke tieners wild beginnen te dansen op die heidense ritmes met hun dubbelzinnige teksten. En stel je voor: soms dansen blanke meisjes zelf met zwarte jongens. Het einde van de Beschaving! En dat allemaal door… jawel: door die verdoemde muziek van de Duivel, die later mee de Sixties bepaalde, en zelfs tot in de hardrock te horen is.

Robert Van Yper vertelt dit spannende verhaal – rijk geïllustreerd met historische klank- en beeldfragmenten.

Beeldmateriaal

Agenda