< terug naar overzicht

lezing

Cool for kids ! Antarctica & het klimaatverhaal(10+)

Johan Lambrechts

Lezing voor 10+ (school- , familie- of kindervoorstelling)

“Antarctica cool for kids” is een educatieve en sterk interactieve lezing van reisjournalist, schrijver en rasverteller Johan Lambrechts, over een werelddeel dat tot de verbeelding spreekt voor tienplussers.

Zo hoorde, voelde en zag je de Zuidpool nog nooit!

Boek nu

Credits

BIO

Journalist Johan Lambrechts (°1967) begon op zijn zestiende te schrijven voor het tienermagazine Top en werd mediajournalist. Later werkte hij jarenlang voor televisie, onder meer als reportagemaker voor het programma Spoorloos. Nu schrijft hij boeken en maakt hij reportages, vooral over reizen en exploratie, voor magazines in België en Nederland. Samen met fotografe Hilde Vander Linden publiceerde hij de boeken ‘Antarctica – De Belgen op de pool’ (derde druk Sastrugi Books) en ‘De eerste winter op de Zuidpool’(tweede druk Wablieft/Manteau). Hij houdt enthousiast ontvangen belevingslezingen over dit onderwerp. Voor diverse reisorganisaties begeleidt hij reizen naar Antarctica, hij was er zelf al drie keer. 

Meer over

Wist je dat het ijs op Antarctica 4,5 kilometer dik is? Dat de mond van een walvis zo groot is dat je er een kleine auto in kunt parkeren? Dat het een Belg was die 100 jaar geleden als eerste op de Zuidpool overwinterde? En waarom het geen goed idee is om de ijsbeer naar de Zuidpool te verplaatsen?

Deze interactieve lezing met veel beelden kan het hele schooljaar door georganiseerd worden, omdat ze een link heeft met verschillende leergebieden/eindtermen zoals taal, muzische vorming, maar vooral Wereldoriëntatie.

Ze past ook perfect in het kader van milieuacties, klimaatacties, Dikke Truiendag, Earth Week, duurzaamheidsdagen, … want ook de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel komen uitgebreid aan bod. Kortom: Johan Lambrechts toont je hoe belangrijk de Zuidpool is voor onze klimaattoekomst.

Enkele lovende reacties

Er is echt een wereld opengegaan voor mij en de kinderen.

Door de sterke mix van enthousiast vertellen, beeld en geluid werd Antarctica een beetje zintuiglijk. De kinderen waren erg onder de indruk van de ontdekking door een ‘echte’ Belg en de avonturen van de Gerlache, maar ook je eigen ervaringen boeiden hen enorm. Het is mooi dat ze ook veel feiten onthielden en kunnen linken aan de leerstof van de klas. Het witte continent heeft hen geleerd dat het niet slecht is dat de mens niet overal baas is.”

(Tine Vergote en het vijfde leerjaar van de Vrije Centrumschool Roeselare) 

“Als afsluiter van de Jeugdboekenweek hadden we in het uithuis de belevingslezing voor kids door Johan Lambrechts. Het was super!

Enthousiaste kinderen, opa’s, mama’s en papa’s. En, natuurlijk, een enthousiaste Johan Lambrechts. Hij is een rasverteller. Twee uur aan een stuk deze bende stilhouden, het is hem gelukt. Deze lezing is ook geschikt voor klassen, al vind ik onze formule (de hele familie) ook  erg leuk. ‘Cool for kids’ is een multimediale voorstelling die zowel kinderen als volwassenen boeit.  Met beeld-en geluidsmateriaal brengt Johan op een natuurwetenschappelijke en mileu-educatieve manier een prachtig en fantasierijk werelddeel tot leven. Door de interactieve aanpak werden kinderen en hun ouders meteen meegezogen in het verhaal dat ruim 90 minuten duurde, maar nooit een moment verveelde. Een aanrader voor bibliotheken en scholen die rond milieu en wereldoriëntatie willen werken!”

(Lenie Munter, bibliotheek Hoboken)

Op verzoek werkt Johan voor u een lezing op maat uit. Hij kan hiervoor een beroep doen op een grote parate kennis over onderwerpen als: reizen, exploratie, de Zuidpool, …

Johan is inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops. Hij is ook te boeken voor corporate events.

Beeldmateriaal

Video