< terug naar overzicht

lezing

Darwins moordbekentenis

Johan Braeckman

Geen enkele wetenschappelijke theorie beïnvloedt zo dramatisch ons denken over de natuur en onszelf als Charles Darwins evolutietheorie.

In de woorden van de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett is Darwins theorie een universeel zuur; ze lijkt alles aan te tasten, ook eeuwenoude en vastgeroeste overtuigingen.

Het is dan ook niet te verwonderen dat de discussies en controverses, die gestart zijn op de dag dat Darwins boek Over het ontstaan van soorten werd gepubliceerd, tot op heden voortduren. Veel debatten over Darwin zijn niet louter wetenschappelijk van aard.

Boek nu

Credits

Johan Braeckman (°1965) doceert aan de Universiteit Gent. Hij is tevens een graag genode gast op Canvas, Radio 1, Klara en vult interessante podcasts. Bizar genoeg is hij tevens een aanhanger van de luiheid. Zijn sabbatjaar ging over menige tong en was nationaal nieuws in alle media.

Johan Braeckman vertelt met veel humor en toont aan dat we veel minder kristisch denken dan we zelf wel beseffen !

Braeckman studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en Environmental History aan de University of California, Santa Barbara. Hij schreef een doctoraat over de evolutietheorie van Darwin en publiceerde meerdere boeken, wetenschappelijke artikels en hoorcolleges. Zijn interesses gaan in het bijzonder uit naar culturele aspecten van de wetenschappen, de ethische problemen verbonden aan de geneeskunde en de biologie en naar de kenmerken en oorzaken van irrationaliteit.


Foto: Gwenny Cooman

Meer over

Darwinistisch denken gaat evenzeer over religie, moraal, cultuur, gedrag en alles wat we als typisch menselijk beschouwen.
Sommigen zijn daar bijzonder opgetogen over, anderen vinden het een gruwel. In deze voordracht worden deze kwesties uitgelegd en vanuit historisch en wijsgerig perspectief ontleed.

Gaandeweg wordt duidelijk wat evolutie betekent, en waarom Darwin schreef dat zijn overtuiging dat soorten kunnen evolueren bijna gelijk stond aan het bekennen van een moord.

Beeldmateriaal

Agenda

04/12/2024

Ticket

Landhuis De Viron, Sint-Pieters-Leeuw