< terug naar overzicht

lezing

De lage landen uit de kast

Filip Moens

Het boek ‘De Lage Landen uit de kast’ combineert twee thema’s: muziek en de ontvoogdingsstrijd van de regenbooggemeenschap. In het boek worden (auto)biografische verhalen van Nederlandse en Belgische artiesten afgewisseld met analyses van liedteksten, steeds gekaderd binnen de boeiende geschiedenis van de holebibeweging in de Lage Landen. De lezing kenmerkt zich bijgevolg ook door een combinatie van geluids- of beeldfragmenten die geduid en besproken worden vanuit de rijke lgbt-cultuur in onze contreien.

Boek nu

Credits

Filip Moens (1975) is een veellezer met een voortdurende honger naar nieuwe ideeën en inzichten. Deze zoektocht heeft hem de laatste jaren onder andere geleid naar alles wat er te vinden is over de ontvoogdingsstrijd van de regenbooggemeenschap. Hij was rond de eeuwwisseling drummer van onder andere Yasmine en was zo een bevoorrechte getuige van het reilen en zeilen binnen de populaire muziekcultuur. Zijn passie voor muziek en de overtuiging dat de lgbtqia+-ontvoogdingsstrijd nog niet gestreden is, hebben geleid tot ‘De Lage Landen uit de kast’ (Ertsberg, 2022), een boek waarin hij hulde brengt aan de artiesten die een rol hebben gespeeld in deze strijd.

Meer over

De rode draad doorheen de lezing is de vraag hoe het komt dat de Lage Landen een pioniersrol hebben gespeeld in de strijd van de holebibeweging. Filip belicht de rol van artiesten uit de populaire muziekcultuur die zich, vanuit of van buiten de gemeenschap, hebben geprofileerd als voorvechters voor de roze zaak. Tijdens de lezing komen relevante holebithema’s aan bod, zoals bijvoorbeeld de coming-out, een waar kantelpunt in het leven van veel lgbt’ers. Filip bespreekt hoe artiesten er mee om gingen en gaan. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld de aidscrisis die zowel een vloek als een zege bleek voor de regenbooggemeenschap, maar evengoed staat Filip tijdens de lezing stil bij de rol van vrouwen binnen de beweging, want alhoewel vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de populaire muziekcultuur van de Lage Landen hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de ontvoogdingsstrijd van de holebibeweging. De recente aandacht voor en de verhoogde zichtbaarheid van de transgenderbeweging krijgt ook een bijzondere focus tijdens de lezing. Uiteraard licht Filip het concept van homonegativiteit toe opdat het publiek op zijn hoede kan zijn en gepast kan reageren. De nieuwste inzichten vanuit de wetenschap worden gelegd naast de oude denkbeelden, telkens voorzien van de juiste soundtrack door artiesten die zich binnen of buiten de regenbooggemeenschap bevinden. Filip vertrekt van een liedje of een artiest en leidt het publiek door meer dan 100 jaar geschiedenis van de ontvoogdingsstrijd van de regenbooggemeenschap.

Beeldmateriaal