< terug naar overzicht

lezing

Cursus: De roots van de pop- en rockmuziek

Robert Van Yper

Van blues en gospel, over country en rockabilly tot MeToo in de fifties

Boek nu

Credits

Robert Van Yper produceert muziek- en theaterprojecten.

Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll.

Hij schreef 2 boeken die in de pers als ‘standaardwerk’ omschreven worden.

In ROCK IT lezen we alles ontstaan en evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen alles over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met LENNON schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Meer over

De cursus start met de blues, een genre dat ontstond in slavenkampen. Samen met haar religieuze evenknie, de gospel, groeide die emotionele volksmuziek uit tot dé grondlaag van wat in de fifties en sixties de populairste muziekstijl ooit zou worden: rockmuziek. Daarna komt country aan bod, waarrond veel vooroordelen hingen. Decennialang bestond deze puur blanke volksmuziek naast de zwarte blues, in dezelfde dorpen en gehuchten. Maar fanatiek racisme stond interactie in de weg. Verder worden opwindende lokale subgenres overlopen zoals; hillbilly, bluegrass, cajun, western swing.

Deze driedelige reeks sluit af met een kijk op de positie van vrouwen in dit alles. Vandaag staan vrouwen behoorlijk gelijk tussen de mannen van rock en pop. Maar daar ging een lange strijd aan vooraf. In The Seventies begon het wat te lukken. In The Sixties was er eigenlijk alleen Janis Joplin. En daarvóór? Je ontdekt hoe sommigen toch een opmerkelijke plaats veroverden, soms met verrassende songs over lesbische relaties, misbruik en prostitutie en dikwijls met een opgestoken middenvinger richting mannen… MeToo in de fifties?

Beeldmateriaal

Agenda