< terug naar overzicht
dave sinardet

lezing

Democratie: wat, waarom en waarheen?

Dave Sinardet

Democratie is de slechtste bestuursvorm!
Weliswaar met uitzondering van alle andere vormen die van tijd tot zijn uitgeprobeerd.

De voormalige Britse premier Winston Churchill vatte het perfect samen: we zijn soms gefrustreerd over ons democratische systeem, we hebben het gevoel dat het de hele tijd vastloopt, dat er teveel gepalaverd en gebakkeleid wordt. Maar we hebben ten gronde nog geen beter systeem gevonden.

Maar wat is democratie nu precies?
De wil van de meerderheid? Maar wat dan met de rechten van de minderheid?
Is de democratie in Europa in gevaar?

Boek nu

Credits

Dave Sinardet is dan wel professor, maar ivoren torens zijn niets voor hem. Zijn missie en zijn passie: iedereen betrekken bij de politiek. In toegankelijke, kristalheldere taal koppelt hij wetenschappelijk inzicht aan terreinkennis van de Wetstraat.
Zodat u écht mee bent.

Als professr politieke wetenschappen aan een Vlaamse en Franstalige universiteit (VUB en Saint-Louis) doorgrondt hij als geen ander het Belgische imbroglio in al zijn facetten.
Als onafhankelijke observator van het politieke reilen en zeilen komt hij scherp, kritisch en toch genuanceerd uit de hoek.
En als dé academische expert over federalisme behoort hij tot het handvol mensen dat nog alle hoekjes en kantjes kent van onze staatsstructuur.

Dat maakt Dave Sinardet al bijna twee decennia tot een zeer gewaardeerde stem in het publieke debat. En dit aan beide kanten van de Belgische taalgrens, een unieke positie in ons gespleten land. Hij was de voorbije 15 jaar achtereenvolgens vaste columnist voor alle Belgische kwaliteitskranten. Ook andere binnen- en buitenlandse media kloppen vaak aan zijn deur.

Sinardet geeft al jaren zeer gesmaakte lezingen over politiek en maatschappij. Hij is een begeesterde en meesterlijke verteller die graag in interactie gaat met zijn publiek. Ook als panellid is hij een graag geziene gast en hij staat eveneens bekend als een spitse en geduchte moderator.

Meer over

Moeten we onze democratie niet vernieuwen? En hoe dan?
Zijn referenda ‘democratischer’ dan een representatief systeem?
Moeten burgers meer te zeggen krijgen?
Hoe democratisch is de Europese Unie nu eigenlijk?
Wat is de rol van politieke partijen en zijn die in België niet te machtig?
Kennen we in België een echte scheiding der machten?
Waarom mogen onverkozen rechters politieke beslissingen in vraag stellen?
En hoe werkt een meertalige en federale democratie zoals de Belgische precies?

In glasheldere taal, doorspekt met een vleugje humor, gaat professor Sinardet op al deze vragen in. Én op alle andere die u heeft en waarvoor hij graag tijd vrijmaakt.

Beeldmateriaal

dave sinardet