< terug naar overzicht

kinderen, lezing

Dingske(8+)

Merel de Vilder Robier

In de laatste stinkende stegen van een wreed wreed vervuilde, troosteloze grootstad zal Dingske, een kleine jongen, door zijn naaste familie verschopt en vergeten, een beter leven bij elkaar sprokkelen en bricoleren.

Merel de Vilder Robier schreef, met de steun van Literatuur Vlaanderen, “2a,2b + dien’ van boven” een modern sprookje voor grote mensen en hun kinderen.

Boek nu

Credits

Foto: Anneke Kestelijn

Meer over

Merel de Vilder Robier, actrice, auteur, performer, is, als dochter van Pjeroo Roobjee, geboren met een dwarse geest en een hartstochtelijke liefde voor taal, daaruit ontstond een drang, een niet te negeren dwang, om die taal te gebruiken als was het een matière die te kneden en te boetseren is. Een grondstof die ze soms zachtjes masserend, maar vaak ook met hamer en beitel te lijf gaat.

In 2017 verscheen haar literair debuut “Le petit théâtre de Fanny Ruubier of ‘ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt” bij uitgeverij Bebuquin.

Een voorstelling, getiteld “Fanny”, gebaseerd op dit werk, werd in 2020/2021 door Theater Stap, Het Scheldeoffensief en de Roovers gecreëerd.

Zelf brengt ze “Le petit théâtre de Fanny Ruubier of ‘ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt”  solo, als miniatuurvoorstelling, op bijzondere locaties gaande van culturele centra tot bibliotheken en van boekhandels tot huiskamers.

“Wa is da met da Lam” een theatertekst voor kinderen, hun ouders en grootouders, schreef ze in het kader van het Gentse Van Eyck jaar in opdracht van De Graaf. De voorstelling ging in de zomer van 2021 in première. Dit stuk, waarin Merel de Vilder Robier het publiek in haar unieke taal rondleidt in het atelier van de jonge Jan Van Eyck, werd ook uitgegeven door uitgeverij Bebuquin.

In de smetteloze tussentijd, de coronadagen die Merel de Vilder Robier cadeau heeft gekregen, maakte ze een vertaling/bewerking van de mythe van Psyche en Eros zoals ze die terugvond in Stephen Fry’s boek “Mythos”.

Beeldmateriaal