< terug naar overzicht

lezing

Er was eens

Johan Braeckman

Over de mens als vertellende aap

Over de hele wereld vertellen mensen elkaar verhalen. Het is een van onze meest karakteristieke eigenschappen. We kunnen ons de mensheid niet voorstellen zonder haar verhalend vermogen. Succesvolle verhalen, die over de eeuwen en taalbarrières heen een groot publiek bereiken, gaan niet over om het even wat. Er komen opvallend vaak ernstige en beangstigende problemen in voor.

Wat mag daarvan de reden zijn? Waarom is moord, horror en ellende in fictie aantrekkelijker dan peis en vree? Wat leert ons dit gegeven over onszelf? Zoeken we troost en ontspanning in verhalen, of is er meer aan de hand? In deze lezing gaan we op zoek naar een verklaring voor de aantrekkingskracht van fictie.

Boek nu

Credits

Johan Braeckman (°1965) doceert aan de Universiteit Gent. Hij is tevens een graag genode gast op Canvas, Radio 1, Klara en vult interessante podcasts. Bizar genoeg is hij tevens een aanhanger van de luiheid. Zijn sabbatjaar ging over menige tong en was nationaal nieuws in alle media.

Johan Braeckman vertelt met veel humor en toont aan dat we veel minder kristisch denken dan we zelf wel beseffen !

Braeckman studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en Environmental History aan de University of California, Santa Barbara. Hij schreef een doctoraat over de evolutietheorie van Darwin en publiceerde meerdere boeken, wetenschappelijke artikels en hoorcolleges. Zijn interesses gaan in het bijzonder uit naar culturele aspecten van de wetenschappen, de ethische problemen verbonden aan de geneeskunde en de biologie en naar de kenmerken en oorzaken van irrationaliteit.


Foto: © Gwenny Cooman

Beeldmateriaal