< terug naar overzicht

lezing

Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij!

Samira Harmach

‘Ik heb eindelijk een man voor haar gevonden.’

Samira Harmach is 24 jaar wanneer het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk haar dwingt tot een radicale conclusie: ze moet weg. Dit is het waargebeurde verhaal van een vrouw die moest breken met familie om haar eigen keuzes te maken. Samira beschrijft welke littekens haar familie sloeg, maar ook hoe ze haar vrijheid en trots veroverde.

‘Ik heb eindelijk een man voor haar gevonden.’

Boek nu

Credits

Uitgeverij: Houtekiet

Podcast Boektopia: https://tinyurl.com/Boektopiapodcast

Tafel van Gert: https://tinyurl.com/TafelvanGert (vanaf min. 54)

Krant van West-Vlaanderen: https://tinyurl.com/KWSamira

Het Laatste Nieuws: https://tinyurl.com/HLNSamira

Mens & Maatschappij : Gedwongen huwelijk

Samira groeit op in een conservatief Marokkaans gezin waar je als dochter traditioneel wordt opgevoed en onder de duim wordt gehouden. Als Samira buitenshuis gaat, wordt ze gevolgd en gecontroleerd. Bij elk opstandig woord volgen er berispingen en vaak wordt Samira publiek vernederd. Thuis vallen er dreigementen en uiteindelijk ook klappen. Op 17 juli 2000 beslist Samira dat het daar stopt.

Nog liever dan uitgehuwelijkt te worden, kiest ze voor een bestaan als vluchteling in eigen land. Knokkend en overlevend ontdekt ze dat de voortdurende angst voor de wraak van haar familie het niet haalt van een gevoel dat ze nu voor het eerst leert kennen: vrijheid.

23 jaar later is Samira eindelijk niet meer bang om te spreken. Ze neemt ons in vertrouwen en vertelt een verhaal dat ontroert, maar in de eerste plaats de mond doet openvallen. ‘Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij!’ is geen persoonlijke afrekening, noch een politiek pamflet. Het is een verhaal over de moed die een vrouw nodig heeft om zichzelf te zijn. En het is een aanmoediging: je bent niet alleen, ik heb het ook gedaan. Je kunt dit.

Samira doet haar verhaal en beklemtoont dat het wel een 25 jaar geleden is dat dit gebeurde. Echter voor sommige Marokkaanse meisjes is dit nog steeds de realiteit.

Beeldmateriaal