< terug naar overzicht

lezing

Gewijde Geschiedenis

Guy Cardeynaels

Zomer 2020: historicus en theoloog Guy Cardeynaels wordt op verdenking van ketterij buitengesmeten als godsdienstleerkracht. Enkele weken later stelt prof. dr. Jürgen Mettepenningen, bisschoppelijk afgevaardigde bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, hem voor een boek te schrijven.

‘Leg nu eens iets uit aan de mensen over religie en theologie, maar dan plezant.’

Best verwarrend voor een mijnwerkerszoon die jarenlang bouwvakker, staalmonteur en putboorder is geweest. Voor de één mag godsdienst niet plezant zijn, voor de ander is dat juist een must? Moet er gekozen worden tussen vroom en vrolijk? Cardeynaels, seculier maar gefascineerd, bekent zich zonder aarzelen tot die laatste visie. In de spitsvondige bundel Hoeveel Kost Een Tapir? overpeinst hij in 28 korte stukjes wat religie betekend heeft en kan betekenen voor de mens als soort en als individu.

Boek nu

Credits

BIOGRAFIE

Guy Cardeynaels (1983) is vader van een dochter, man van een vrouw en educatief medewerker bij de Duitse oorlogsgravendienst. Grosso modo tweejaarlijks neemt hij zich voor fatsoenlijk op zijn gitaar te leren spelen, een fase die dan vanzelf weer overgaat. Hij studeerde geschiedenis als adolescent en theologie als dertiger. Of dat laatste symptomatisch was voor een late quarter- dan wel een vroege midlifecrisis weet hij niet, maar hij ontdekte wel dat je niet per se erg godsdienstig hoeft te zijn om een neus te ontwikkelen voor religieuze betekenis.

Meer over

Winter 2021: de boekvoorstelling blijkt een cocktail van comedy, catechese en cabaret. In een wervelende hagenpreek die meandert tussen scherpe humor en diepe poelen (nu ja) van contemplatie, bespreekt Cardeynaels episodes uit zijn persoonlijke en uit dé Gewijde Geschiedenis. De Heer ziet het en knikt instemmend: let’s get this show on the road.

Geïntrigeerd door een van de meest opmerkelijke verschijnselen in onze evolutie – religie – maar geen zin in de kerk, geen tijd voor de moskee of te laat wakker voor de synagoge? Nodig eens een gesjeesde godsdienstleerkracht uit!

Tip: boek voor grotere kuddes de ‘maxiversie’ met muzikale begeleiding door toondichter Terry Beks!

Beeldmateriaal