< terug naar overzicht

lezing

Goodbye Hubble, welkom James Webb Space Telescope

Stijn Meuris

Een eerbetoon aan de legendarische Hubble Space Telescope en een inkijk in zijn opvolger.

Op 24 april 1990, dertig jaar geleden, lanceerde de Nasa de Hubble Space Telescope in een baan om de aarde. En tot ieders afschuw was dat aanvankelijk geen succes; het krachtigste speelgoed van astronomen bleek… bijziend te zijn. Een vergissing van een paar honderd miljoen dollar die leest als een thriller.

Maar na een gewaagde en geslaagde reddingsoperatie in de ruimte (toen nog met behulp van de Space Shuttle) overtrof de HST ruimschoots alle verwachtingen. De miljoenen foto’s die deze sterrenkijker-in-de-ruimte met de afmetingen van een schoolbus sedertdien heeft geproduceerd behoren tot het beste materiaal dat de wetenschappelijke wereld ooit heeft mogen aanschouwen.

Boek nu

Credits

Foto: Sara De Graeve
Trailer: Arn Van Wijmeersch

Meer over

Hubble bezorgde ons een inkijk in de diepste regionen van de kosmos, met vaak adembenemend beeldmateriaal. Nieuwe sterrenstelsels, zwarte gaten, nevels en opnames van de verst verwijderde structuren in het heelal; op enkele decennia tijd gaf Hubble sterrenkundigen een enorme boost om de kosmos te begrijpen. Waarvoor hulde.

Volgend jaar gaat de Hubble echter op welverdiend pensioen en zijn opvolger staat in de steigers. Al geruime tijd trouwens, want de James Webb Space Telescope ligt inmiddels flink achter op het schema en het budget werd al overschreven met bijna een miljard dollar. Maar als alles goed gaat wordt de JWST op 30 maart 2021 de ruimte in geschoten. Met verwachtingen die nog een stuk hoger liggen dan bij de Hubble. Voor het eerst zal de mens in staat zijn de geboorte van het heelal te fotograferen.

Aan de hand van een gedreven uiteenzetting, met humor en feitenkennis, en begeleid door knap beeldmateriaal zal Stijn Meuris een vervolg leveren van zijn succesvolle reeks lezingen over ‘Stijn En De Sterren’. Een actuele aanrader voor jong en oud, kenner en leek.

Beeldmateriaal

Video

Agenda