< terug naar overzicht

lezing

Gospel en Doo-Wop

Robert Van Yper

Geen beter muziekinstrument dan de menselijke stem. Nergens komt die beter en gevarieerder aan bod dan in de DOO WOP. De Doo Wàt? Je kent ze wel: die heerlijke shoo-be-doo-wops in de achtergrondkoortjes van rockorksten. Die kwamen er niet zomaar. Er ging een woelige ontwikkeling aan vooraf. Vanuit slavengezang, gospelkoren en a-capellagroepjes.

Boek nu

Credits

Rockauteur Robert Van Yper komt er over vertellen en brengt wonderlijke muziekjes, oude foto’s en verbluffende filmpjes mee om heel de evolutie te schetsen. Hoe uit religieuze Gospel op straathoeken van achterbuurten de zeer profane Doo-Wop ontstond. En hoe Doo-Wop dan snel Rock&Roll werd. En daarmee in het midden van die fifties een heel nieuwe wereld creëerde. Een wereld van en voor niets dan opgewonden tieners.

Meer over

Daaruit ontstond wat wij kennen als “de rock&roll-zangstijl”. En ook vaal andere rock-tradities, zoals “everybody clap your hands’. En het obligate “Say yeah?” – YEAH brullen we dan opgewonden terug. En die sexy “backing zangeressen”. Dat komt allemaal uit de zwarte kerken, … uit de Gospel. Jawel.

Beeldmateriaal