< terug naar overzicht

lezing

Herboren: Hier komt een nieuw Belg

Majd Khalifeh

In zijn lezing “Herboren” gebaseerd op zijn gelijknamig boek neemt Majd u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

Zijn verhaal Herboren is een verhaal dat in deze tijden van polarisatie en vluchtelingenbashing, een tegenstem biedt. Een positief verhaal waar we allemaal iets van kunnen opsteken. Het boek Herboren: hier komt een nieuwe Belg kreeg veel weerklank in de media.

Dit is een uitzonderlijk getuigenis.  Vluchtelingen, nieuwe Belgen, maar ook alle Belgen hebben hier een boodschap aan.

Boek nu

Credits

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Majd werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma’s. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.


Majd Khalifeh lanceert “Andere Ogen” op VRT Max: https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/radio1/a/andere-ogen/

“Mishandeld bij de buitengrens van Europa” van Majd Khalifeh, Mieke Strynckx en Bjorn Van Keer wint Belgian Podcast Awards: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/24/podcasts-van-vrt-vallen-in-de-prijzen-verhalen-uit-amerika-en/

Meer over

Het boek werd bekroond met de Liberales prijs.
Het was genomineerd voor een Lang Zullen We Lezen trofee in de categorie actualiteit.

Majd Khalifeh belandde als staatloze Palestijn op jonge leeftijd in België. Hij werd opgevangen in een asielcentrum en zocht vandaar uit zijn weg in een maatschappij waar hij niets van af wist. Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vluchteling’. In Herboren vertelt hij over zijn zoektocht van nieuwkomer tot actieve Belgische burger.

Als VRT-journalist heeft Majd Khalifeh het voorrecht gehad om veel menselijke interesseverhalen in België, Europa en het Midden-Oosten op het scherm te brengen. Veel Belgen kennen hem ook als de auteur achter “Herboren”. Het boek gaf hem de kans om op vele podia in steden en dorpen in België te staan en om deel te nemen aan lokale en nationale debatten over het thema migratie. Zijn diverse achtergrond en band met het Midden-Oosten verrijkt zijn werk en helpt hem een uniek perspectief te bieden aan het maatschappelijk debat.

Beeldmateriaal

Agenda