< terug naar overzicht

lezing

Het pad van radicalisering

Christophe Busch

Radicalisme, extremisme, terrorisme… Wat is het verschil? Waar slaat het allemaal op? Wat is het mechanisme achter het radicaliseringsproces? Welke drijvende (f)actoren maken dat een individu, groep of gehele samenleving afglijdt richting extremistisch geweld? In deze lezing krijgt u een beter begrip van de definities, het fenomeen van cumulatieve radicalisering toen en vandaag. Niet alleen krijgt u inzicht in de laatste procesmodellen, we staan ook stil bij de triggerfactoren die het geweldsproces kunnen doen versnellen, vertragen of omkeren. Terrorisme is een complex fenomeen dat angst veroorzaakt in de samenleving, maar door een genuanceerde kijk kunnen we de essentie en onze aanpak beter situeren.

Boek nu

Credits

BIO
Christophe Busch
is criminoloog (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 te werken in de forensisch psychiatrie voor de behandeling van ontoerekeningsvatbare daders (internering). Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin (Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over de Holocaust en Mensenrechten) waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur, in opvolging van Herman Van Goethem die rector werd aan de Universiteit Antwerpen. Hij doctoreert aan de UvA over de complexiteit van dadergedrag en de rol van beeldvorming in processen van cumulatieve radicalisering. Hij is betrokken als expert radicalisering binnen verschillende overheidsdiensten. Eind 2019 verliet hij Kazerne Dossin en werd hij directeur van het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.


Foto: Jimmy Kets

Meer over

Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte 12 jaar in de forensische psychiatrie. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit. Tot eind 2019 was hij algemeen directeur van Kazerne Dossin en nu leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Daarnaast is hij als expert radicalisering actief binnen verschillende overheidsdiensten.

Beeldmateriaal

Agenda