< terug naar overzicht

lezing

Imagine No John Lennon

Robert Van Yper

Wie is de echte John Lennon? Het vlotte tieneridool of de extreem linkse barricadenbestormer? De ‘Working Class Hero’ of de ‘Vredesapostel’? Het harde Revolution of het dromerige Imagine

Robert Van Yper schreef er een boek over en is beschikbaar voor een boeiende lezing, die kan aangevuld worden met live muziek met Kloot Per W, of met een reading door Luckas Vander Taelen die Lennonteksten in het Nederlands vertaalde.

Voor velen is John Lennon dé persoonlijkheid van The Swinging Sixties, zelfs dé persoonlijkheid van de 20ste eeuw. Met zijn Beatles zorgde hij voor het beste amusement aller tijden. Met zijn solocarrière zorgde hij voor de meest controversiële acties.

Boek nu

Credits

Robert Van Yper produceert muziek- en theaterprojecten.

Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll.

Hij schreef 2 boeken die in de pers als ‘standaardwerk’ omschreven worden.

In ROCK IT lezen we alles ontstaan en evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen alles over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met LENNON schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Meer over

Wie is nu de echte Lennon: het vlotte tieneridool of de extreem linkse barricadenbestormer? De ‘Working Class Hero’ of de Vredesapostel? Het harde Revolution of het dromerige Imagine? En hoe zit het met Yoko Ono. Maakte zij de Beatles kapot, of was ze voor Lennon de redding?

Aan de hand van songteksten, muziekfragmenten en soms gedurfde analyses vertelt Van Yper het waarom en het hoe van de songs en de muziek.
Ook Lennons minder bekende kant komt aan bod: zijn films, zijn literaire creaties, alsook zijn doorgedreven maatschappelijk engagement vol confronterende en vaak shockerende acties en meningen. Uit angst voor de invloed van Lennon mobiliseerde president Nixon de FBI en de CIA om hem het land uit te krijgen. Tevergeefs. Wie is die muzikant, dat hij zo gevreesd werd door het establishment?

Een greep uit de PERSREACTIES:

Boekbespreking door Peter Mestach – Knack

(…)

Van Yper is niet aan zijn proefstuk toe. Zijn eerste boek Rock It is niet minder dan een bijbel voor iedereen die muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt en een leidraad voor elke beginnende muzikant. De auteur schrijft met kennis van zaken en deelt zijn tomeloze passie voor de evolutie van de popmuziek met de lezer, wat verslavend werkt.

In zijn nieuwe biografie over Lennon slaagt Van Yper erin om een totaalbeeld van de artiest te brengen door alle facetten van zijn leven in kleurrijke passages toe te lichten. Het boek is beknopt waar nodig en rijk aan details waar het kan. Van Yper vermijdt om in pulp te vervallen, en heeft zinvolle inzichten die hij in een strakke historische context plaatst. Maar misschien is het belangrijkste wapen van Van Yper wel dat hij schrijft met liefde voor het onderwerp. Wie het boek doorneemt, gaat op zoek naar Lennons songs. Van Yper houdt geen blad voor de mond. Zo is zijn benadering van Ono’s rol in Lennons creatieve leven zonder meer een recht van antwoord waard. Hij besteedt als één van de weinige auteurs aandacht aan Ono’s plaats binnen de New Yorkse Fluxus-beweging. Pop en politiek worden tot één boeiend geheel verweven, met telkens op de juiste momenten nieuwe invalshoeken, pakkende details en oog voor zelfrelativering. Nergens krijg je als lezer het gevoel dat Van Yper zich als goeroe profileert. Ook is zijn indeling van het boek simpel maar effectief: hij begint eind 1969 en werkt toe naar Lennons dood, om dan opnieuw te beginnen bij zijn geboorte tot Year One (John en Yoko’s benaming voor hun nieuwe jaartelling, die begon in 1970). Een mooie cirkelbeweging die de lezer ertoe aanzet om het boek nogmaals te lezen – iets wat enkel de groten als Paul Williams, Clinton Heylin, Greil Marcus en Philip Norman is gegeven.

Beeldmateriaal

Agenda