< terug naar overzicht

lezing

Le Petit Théâtre de Fanny Ruubier

Merel de Vilder Robier

Fanny Ruubier, averechtse Lolita, meiske uit een ander zonnestelsel, wordt, wegens herhaaldelijk wangedrag en de ongezonde interesse van buurman Richard in haar persoon, naar de bedompte stad Gent gestuurd. Ze krijgt daar, in ruil voor de zorg voor haar hoogbejaarde Oowma, behalve kost en inwoon ook de opvoeding die ze volgens haar verwanten verdient. In het duister van haar ballingschap probeert ze een leven in elkaar te bricoleren.

De auteur, actrice, performer brengt de tekst integraal, een tedere, doch bij de strot grijpende gebeurtenis.

Boek nu

Credits

BIO
Merel de Vilder Robier  (°1970)
Studeerde in 1993 af aan de internationale theaterschool De Kleine Academie in Brussel.
Zij deed verscheidene dans-, beweging-, theater- en stemstages met oa Rosette De Hert, Béatrice Godenir, Marcelle De Cooman, Yoshi Oida…
Sinds 1983 speelde zij hoofd- en gastrollen in vele theater- en televisieprodukties waaronder:
Televisie: Hartslag (Vara), Meester, hij begint weer (BRT), Niet voor Publicatie (BRT), Wittekerke (VTM), Flikken (VRT), Witse (VRT)…
Theater: werkte als freelancer voor NTGent, La Comédie Crapule, le Théâtre du Papyrus, De Verrukking, la Compagnie Sequenza, Het Muziek Lod, Alexandra Aerts…
Ze speelde Meiske in het gezongen theaterprojekt “Diep in het Bos” van Eric De Volder en Dick Van der Harst en is bij het grote publiek vooral bekend als Bianca in “Thuis”.Ze leest regelmatig voor op literaire evenementen en leent haar stem voor studiowerk. Sinds het begin van haar carrière leidt ze ook regelmatig ateliers en workshops, waarin zij kinderen en jongeren niet alleen via theater, maar ook via andere artistieke disciplines aanspoort de confrontatie met zichzelf aan te gaan en met een opener, onbevangener blik in de wereld te staan.
Via die workshops ontwikkelt ze een interesse voor de helende kracht van theatrale improvisatie en onderzoekt ze de mogelijkheden van drama- en bewegingstherapie.
In mei 2017 verscheen haar literair debuut “Le petit théâtre de Fanny Ruubier of ‘Ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt” bij uitgeverij Bebuquin. Het boekje werd geïllustreerd door Gerda Dendooven.


Foto: Sara De Graeve

Meer over

Haar literair debuut Le Petit Théâtre de Fanny Ruubier Of ‘Ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt, een wreed en gruwelijk, lieflijk en bitterzoet liefdesliedje, verscheen in 2017 bij uitgeverij Bebuquin.

“Le Petit Théâtre de Fanny Ruubier… is een pareltje.” Wim Opbrouck
“Het is een indringende wereld die mij van begin tot einde niet loslaat.” Josse De Pauw

“Merel de Vilder Robier brengt haar “petit théâtre de Fanny Ruubier” of “ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt” op een sterk persoonlijke manier. Haar performance-lezing is een ode aan de orale traditie. Zij leest het verhaal heel doorleefd en kleurrijk voor. Haar professioneel verteltalent zorgt ervoor dat het publiek niet alleen het verhaal hoort, maar het ook voor zich tot leven ziet komen.
Het vraaggesprek met het publiek daarna verloopt heel eerlijk en openhartig. Niet alleen vragen over haar schrijverschap, het groeiproces van het verhaal, haar liefde voor de taal en het jongleren met woorden komen aan bod maar ook thema’s zoals seksueel misbruik, psychiatrie en de Dutroux-affaire.
Een ontmoeting die zorgt voor een boeiende inkijk en haar geschreven verhaal zeker een meerwaarde geeft.” uit het verslag van de lezing in de academie van Eeklo.

“Meeslepende en boeiende voorstelling. Zelden meegemaakt dat een auteur  zijn/haar werk integraal voorleest met zoveel passie en vol overgave.” uit het verslag van de lezing in boekhandel Beatrijs, Oudenaarde

“De performance was knap. Merel las haar werk voor, maar bij haar is dat niet zomaar voorlezen, het is puik acteerwerk. uit het verslag van de lezing in de bibliotheek van Brakel.

Merel de Vilder Robier speelt sinds 1983 hoofd- en gastrollen in het theater en op de televisie. Ze vertolkte Meiske in het gezongen theaterprojekt “Diep in het Bos” van Eric De Volder en Dick Van der Harst en is bij het grote publiek vooral bekend als Bianca in “Thuis”.

Beeldmateriaal