< terug naar overzicht

kinderen

Leve Astrid!

Barbara Rottiers

‘Ik kan me geen mens voorstellen die zo kinderachtig is als ik’, zei Astrid Lindgren toen ze ver in de tachtig was.

Iemand die er op haar oude dag nog stevig de lol in hield, was de wereldberoemde schrijfster Astrid Lindgren. Naar het schijnt klom Astrid als volwassene nog langs de buitenmuur van raam tot raam op de derde verdieping en wierp ze zich zelfs op rijdende trams. De tachtigste verjaardag van haar vriendin Elsa, vierden ze samen in een boom.

Op hoogstpersoonlijke wijze gidst Barbara Rottiers je door het leven van de oma van Zweden en de moeder van Pippi Langkous: het eeuwige kind Astrid Lindgren.

Boek nu

Credits

Barbara Rottiers is een avontuurlijke verhalenverteller in woord en beeld.

Ze schrijft en illustreert documentaire kinderboeken en vertelt daarover op een podium. Maar tegen rondreizen met een Storysnapper in de savanne zegt zij natuurlijk ook niet nee.
Als zij spreekt over ‘het werk’, refereert Barbara daarmee uit gewoonte nog altijd naar haar jarenlange job als presentatrice en programmamaker voor VRT, Radio1. Die baan zei ze vaarwel om dat te doen waarvan ze denkt dat ze het moèt doen.

Oh ja, laatst noemde een recensent haar opwijkend. Niet afwijkend maar opwijkend. Zolang zij niet in Opwijk moet gaan wonen, treedt ze dat graag bij.


Vertelling, tekst en concept: Barbara Rottiers
Muziek: Jeroen Goegebuer
Leeftijd: van 9 tot 109, maar vanaf de tweede graad lagere school is ideaal.
Foto: Evy Ottermans

Meer over

Ze neemt je mee naar de rode huisjes van Astrids jeugd in Småland, langs de KAK (ja, echt) en het (sst) spioneren in Stockholm tot aan haar begrafenis op, niet geheel toevallig, Internationale Vrouwendag. Ze kruipt Astrid wel niet achterna op daken en in bomen – want eens een poepschuiver, altijd een poepschuiver.

Jeroen Goegebuer maakt daar een live soundtrack bij. Over die samenwerking zegt Barbara: ‘We vertellen samen, ik met woorden, hij met noten. Het wordt een uurtje ondergedompeld worden in het leven en werk van Lindgren. Samen op reis naar Zweden dus.’

Beeldmateriaal

Agenda