< terug naar overzicht

lezing

MeToo in de fifties?

Robert Van Yper

De geschiedenis van vrouwen in de rock’n’roll

Vrouwen in de rockbusiness, het is geen evident verhaal. Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde “poppemiekes”.

Maar vrouwen met echte rock-uitstraling en credibility, die ook op termijn nog iets betekenen?  Niet zo veel, zelfs vandaag niet.

Ook in die roemruchte Seventies en Eighties kon je ze op 1 hand tellen  En in de Sixties kom je al niet veel verder dan alleen maar Janis Joplin.
Maar hoe zat het dan in de nog eerdere voorgeschiedenis van de rock – die zogenoemde ‘rock’n’roll-revolutie’ van de fifties?
En in de jaren die dààraan voorafgingen?

Boek nu

Credits

Robert Van Yper produceert muziek- en theaterprojecten.

Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll.

Hij schreef 2 boeken die in de pers als ‘standaardwerk’ omschreven worden.

In ROCK IT lezen we alles ontstaan en evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen alles over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met LENNON schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Meer over

Ja, er valt wel één en ander te ontdekken. De grote bluesmadammen met zelfs toen al straffe standpunten over agressieve mannen, lesbische relaties, prostitutie, …
Sommige strijdbare countryzangeressen. En al de tegenkanting die ze kregen.
Er was zelfs een vrouwelijke Elvis. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen?

Robert Van Yper (auteur van het standaardwerk Rock it) komt het allemaal uit de doeken doen in een met sociale duiding en veel muziekfragmenten geïllustreerde lezing.

Beeldmateriaal

Agenda