< terug naar overzicht

lezing

Mooi zijn & zwijgen

Anke Brouwers

In haar boek Mooi zijn & zwijgen belicht ze de periode van de (Amerikaanse) stille film.
Ze doet dit aan de hand van de meest markante vrouwelijke filmmakers en sterren uit de periode, want die waren in historisch grote getallen aanwezig, zowel op als achter de schermen.

Op maatschappelijk vlak vervulden deze vrouwen vaak de rol van rolmodel (als zelfstandige carrièrevrouwen en pioniers van een nieuwe kunstvorm) en in de filmsector zelf bekleedden velen onder hen belangrijke zakelijke en creatieve functies (als managers, producenten, scenaristen, regisseurs).

Boek nu

Credits

Anke Brouwers (°1980) is docent filmgeschiedenis aan de School of Arts/Hogent en is daarnaast ook freelance redacteur, filmjournalist en scenarist. Ze woont met haar partner en twee kinderen in de omgeving van Antwerpen. Film is haar passie. Ze houdt van alle stijlen, makers en genres uit de hele filmgeschiedenis, maar stille film heeft een speciale plek in haar hart.

Meer over

Het Hollywood van de stille periode was er één van groei, creativiteit en opportuniteiten, ook voor vrouwen. Vanaf het moment dat de filmwereld zich ontpopte tot een grote en winstgevende industrie veranderde dit echter: de zitjes in de raden van bestuur en in leidinggevende functies werden overwegend mannelijk.

In Brouwers’ geïllustreerde lezing kun je kennismaken met actrices die vrouwen portretteerden in heel uiteenlopende rollen (van prostitueés tot moedertjes, van wezen tot prinsessen, van detectives tot zakenvrouwen), die zelf hun (gevaarlijke) stunts deden, en die de ‘nieuwe moderne vrouw’ belichaamden. Achter de schermen kwamen ze op voor vrouwenrechten, richtten ze hun eigen bedrijven op en streden ze tegen censuur.

We kennen allemaal Charlie Chaplin, maar de filmgeschiedenis werd ook geschreven door Mary Pickford, Gloria Swanson, Pearl White, Lois Weber, Alice Guy Blaché, Mabel Normand en vele andere ondernemende vrouwen. Ook hun verhaal mag verteld worden.

Beeldmateriaal

Agenda