< terug naar overzicht

lezing

Ondeugend doorgaan

Zaki

De voorbije jaren heb ik veel lezingen gegeven naar aanleiding van mijn boek ‘Ondeugend Ouder Worden’. De basis van boek en lezing zijn de misvattingen en vooroordelen over de latere leeftijd. De conclusie is wel dat ouderdomsdiscriminatie stelselmatig groeit in onze maatschappij.

Ik had verwacht dat de vraag naar de lezing nu stilaan zou verdwijnen, maar de interesse is blijven bestaan. Door corona hebben we dit jaar veel moeten uitstellen of annuleren. Maar het thema heeft door de pandemie nog aan gewicht gewonnen.

Ouderen en zwakkeren zijn opgesloten in tehuizen waar de nodige medische zorg ontbrak, met als gevolg een onwaarschijnlijke sterfte. Dat is niet meer of minder dan schuldig verzuim van het beleid. Gandhi heeft nochtans gewaarschuwd: “Hoe groots een natie is kan je merken aan de manier waarop ze de zwaksten behandelen.”

Boek nu

Credits

Zaki begon in de jaren 60 op radio als eerste disck-jockey van het land. Dat dj’en kan hij nog altijd niet laten. Sinds een paar jaar is hij af en toe terug te horen op radio. Voor televisie maakte hij muziekprogramma’s, bracht bijvoorbeeld The Scabs voor het eerst op de buis, en maakte een special met de ontluikende groep Queen. Als tv-producent kreeg hij de H van Humo voor Rock Rapport. Hij heeft gewerkt als regisseur, redacteur, adviseur, auteur, acteur en zelfs een keer als directeur. Zijn twee zonen hebben een succesvolle rockband en zijn internationaal vermaarde deejays.

Meer over

Maar toch werd door vetbetaalde geleerden geopperd dat men de senioren daarvoor moest straffen. Hen opsluiten en de rest vrij laten om te doen wat ze altijd al deden. Dat ouderen zouden moeten opdraaien voor het financieel verlies van de jongere generaties door corona. Puur discriminatie. Het zijn de senioren niet die het virus binnen brachten in de zorgcentra. Zij hebben het niet meegebracht uit Italië, uit de apres ski blokhuizen, of van hun coronafuiven en barbecues.

Ik zal mijn overigens heel positieve lezing aanpassen aan het gevaar voor dit fascistisch denken.

Ja, we zullen doorgaan.

Ik verwijs dikwijls naar de profetische woorden van Herman Van Veen:

“Lieverd mocht ik ooit door wat dan ook mijn verstand verliezen doordat mijn hart met propjes schiet of ik niet verder kan dan mijn wandelstok lang is rol mij dan niet naar zo’n tehuis waarop geschilderd staat

Carpe Diem of We Zijn Er Bijna.”

Tot ziens, hoop ik,

zaki.

Beeldmateriaal