< terug naar overzicht

lezing

Opvang van mensen in nood

Erik De Soir

Tijdens zijn lezing Opvang van mensen in nood staat Erik De Soir stil bij de zware last die alle betrokken partijen na een crisissituatie meedragen. Wat als je mensen moet opvangen voor wie de wereld net is ingestort? Of als je met hen moet terugblikken op vreselijke dingen die hen alle hoop op herstel hebben ontnomen? Als je met hulpverleners moet napraten over interventies waarbij alle hulp te laat kwam?

Wat als je mensen moet opvangen voor wie de wereld net is ingestort? Of als je met hen moet terugblikken op vreselijke dingen die hen alle hoop op herstel hebben ontnomen? Als je met hulpverleners moet napraten over interventies waarbij alle hulp te laat kwam?

Boek nu

Credits

Erik de Soir (°1965) studeert in 1988 af aan de Koninklijke Militaire School (KMS) als Licentiaat in de Sociale en Militaire Wetenschappen. Sedert 2022 heef hij als majoor de actieve dienst verlaten en bleef hij aan Defensie verbonden als reserveofficier. moment is hij als majoor verbonden aan het Departement Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

In 1992 behaalt hij aan de KU Leuven het Postgraduaat Certificaat Rampengeneeskunde en Rampenmanagement en in 1995 studeert hij er af als Licentiaat in de Psychologie.

Sedert 2015 is hij Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen( Koninklijke Militaire School).

Erik de Soir doceert crisispsychologie en psychotraumatologie aan universiteiten in binnen- en buitenland en is trauma consultant voor verschillende internationale instellingen.

Hij is als vrijwillig brandweerman, ambulancier en psycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noor-Limburg en is de stichter van de Fire Stress Teams en de Europese Vereniging voor Brandweer- en Reddingspsychologen.

Samen met zijn echtgenote Lies Scaut is hij de bezieler van de Weg-Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.

Puttend uit deze overvloed aan ervaring verzorgt Erik de Soir trauma-opleidingen over de hele wereld en schrijft hij boeken over psychotrauma. Zijn boek ‘Opvang van mensen in nood. Crisisopvang bij trauma’ (XOD Balen) is de inspiratie voor de gelijknamige lezing.

Erik De Soir is de trotse vader van Mathias, Steven en Caroline. In zijn vrije tijd is hij instructeur in diverse vechtsporten, een bedreven squashspeler, leraar boeddhistische meditatie, instructeur taoïstische qigong en een beoefenaar van de Traditionele Chinese Gezondheidsleer.

Meer over

Hulpverleners ervaren het niet kunnen helpen of redden van slachtoffers overigens ook als erg ingrijpend. Dit gaat vaak gepaard met controleverlies en een gevoel van onmacht.

Slachtoffers willen vooral eerlijke informatie, als startpunt van hun doorwerking gaan ze vaak terug op zoek naar hun hulpverleners van het eerste uur. Het is belangrijk dat zowel slachoffers als hulpverleners kunnen terugvallen op een begrijpelijk kader, waarbinnen ze hun eigen ervaringen een plaats kunnen geven. Zonder de juiste aanpak riskeert elke getroffene van een schokervaring – slachtoffer, familielid of hulpverlener – vroeg of laat vast komen te zitten in een moeilijk proces.


Erik De Soir te gast bij TV-OOST klik HIER, bij BRUSSELSNIEUWS klik HIER en bij TVL klik HIER.

De lezingen zijn ook beschikbaar voor de 3de graad middelbaar onderwijs.

Erik De Soir is inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops. Op verzoek werkt hij voor u een lezing op maat uit.

Beeldmateriaal