< terug naar overzicht

lezing

(Over-)leven met gescheiden ouders

Marijke Umans

Sinds 2017 is Marijke gescheiden ouder van twee kinderen. Gedurende die eerste zeven jaar proefde, zag en voelde ze welke hulpverlening er bestaat, tot waar die hulp reikt en vooral wat er van de kinderen verwacht wordt en ze zelf moeten kunnen en doen. Wat opgroeien in scheiding teweegbrengt binnen de gezinssituatie, op school, welke impact het heeft op kinderen, hun hobby’s…

Gedurende deze periode verdiepte ze zich in vakliteratuur, soorten hulpverlening, bewustwording hierrond en visies en zocht ze uit welke mogelijkheden er bestaan om kinderen in hun kracht te zetten, los van een loyaliteitsconflict. In deze rijkdom aan materiaal en hulpverlening miste ze een boek. Eén dat handvaten aanreikt en informatie verschaft op maat van tieners en jongeren zelf! Een boek dat (h)erkenning biedt, scheiding uit de taboesfeer haalt en jongeren rechtstreeks aanspreekt om hen in hun kracht te zetten.

Boek nu

Credits

Marijke Umans is gekend als actrice, zangeres en jeugdauteur. Na een schoolloopbaan in de kunsthumaniora, werd ze aanvankelijk onderwijzeres. Als snel voelde ze dat het niet lukte om in deze structuur slechts 1 klas kinderen te bereiken en de roep van het podium te negeren. Dankzij haar toelating op de toneelacademie van Maastricht, ruilt ze haar job als leerkracht in voor een plek op het podium waar ze zich als een vis in het water voelt.

In 2003 richt ze vzw Roodvonk op, haar koepel om ondermeer theater, muziek en literaire programma’s naar buiten te brengen. Na haar eerste voorstelling muziektheater, debuteert ze met glans als jeugdauteur in 2007 (Wiebelkont) en later ook als illustratrice.
Met haar nieuwste werk: EHBO-ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek, is ze aan haar 23ste boek toe en richt ze zich voor het eerst tot jongeren.

Marijke haar brein werkt als een turbo. Als een ideeënfontein legt ze soms de mafste verbanden en liefst out of the box. Ze heeft tonnen daadkracht en oog voor detail.

Na al die jaren werken met en voor kinderen, werkt ze stilaan meer en meer ook programma’s uit voor volwassenen en jongeren. Juke Books is één van de succesvolle producties waarmee ze toert.

Meer over

Je kan als ouder een voorbeeld bieden of als hulpverlener een leidraad om met de situatie om te gaan, maar zij moeten het doen. De kinderen en jongeren zijn kind van gescheiden ouders voor de rest van hun leven en moeten veerkrachachtig omgaan met hun nieuwe realiteit. Dat ouders scheiden hebben kinderen niet In de hand, hoe ze ermee om kunnen gaan en (over-) leven wel.

Om kinderen en jongeren taal te geven aan de soms on-be-grijpbare situaties die scheidingen met zich mee kunnen brengen, schreef ze een hulpgids als leidraad om op te groeien met ouders in scheiding. Een alfabetisch gerangschikt woordenboek waar 480 woorden in verband met scheiding worden gebracht en uitgelegd, geïllustreerd door tal van getuigenissen van kinderen en jongeren zelf. In het tweede deel van het boek krijg je tools aangereikt richting hulpverlening en achtergrondinformatie vertrekkend vanuit de rechten van het kind.
Tijdens deze avond richt ze zich tot volwassenen die kinderen en jongeren willen ondersteunen in hun zoektocht of op zoek zijn naar taal rond dit onderwerp. Ze deelt haar kennis vanuit en rond het boek en de rechten van het kind, en brengt hierbij ook live enkele muzieknummers.

Beeldmateriaal