< terug naar overzicht

lezing, literair

Psyche & Eros

Merel de Vilder Robier

In de smetteloze tussentijd, de coronadagen die Merel de Vilder Robier cadeau heeft gekregen, maakte ze een vertaling/bewerking van de mythe van Psyche en Eros zoals ze die terugvond in Stephen Fry’s boek “Mythos”. Niet goed wetende wat met dat nieuw werkstukje aan te vangen, schreef ze de heer Fry een brief met het verzoek of hij haar de permissie kon geven die bewerking in public te performen.

En wat raadt ge?
De goede man zei YESSSsssss.

Boek nu

Credits

Merel de Vilder Robier, actrice, auteur, performer, is, als dochter van Pjeroo Roobjee, geboren met een dwarse geest en een hartstochtelijke liefde voor taal, daaruit ontstond een drang, een niet te negeren dwang, om die taal te gebruiken als was het een matière die te kneden en te boetseren is. Een grondstof die ze soms zachtjes masserend, maar vaak ook met hamer en beitel te lijf gaat.

In 2017 verscheen haar literair debuut “Le petit théâtre de Fanny Ruubier of ‘ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt” bij uitgeverij Bebuquin.

Een voorstelling, getiteld “Fanny”, gebaseerd op dit werk, werd in 2020/2021 door Theater Stap, Het Scheldeoffensief en de Roovers gecreëerd.

Zelf brengt ze “Le petit théâtre de Fanny Ruubier of ‘ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt”  solo, als miniatuurvoorstelling, op bijzondere locaties gaande van culturele centra tot bibliotheken en van boekhandels tot huiskamers.

Een tweede stuk: “Dingske of 2a, 2b+ dien’ van Boven”, momenteel in pre-productie, kwam tot stand met de steun van Literatuur Vlaanderen.

“Wa is da met da Lam” een theatertekst voor kinderen, hun ouders en grootouders, schreef ze in het kader van het Gentse Van Eyck jaar in opdracht van De Graaf. De voorstelling ging in de zomer van 2021 in première. Dit stuk, waarin Merel de Vilder Robier het publiek in haar unieke taal rondleidt in het atelier van de jonge Jan Van Eyck, werd ook uitgegeven door uitgeverij Bebuquin.

En nu is er “Psyche & Eros”, een geestige, warmbloedige bewerking van de eeuwenoude Griekse mythe.

Meer over

… zo gebeurde het dat Psyche, misleid door haar stoute zusters, terwijl haar Eros diepdiep sliep, zich, met de verdekte olielampe in haar éne hand en het mes in haar andere, over hem heen boog. Zacht licht viel op het vredig slapende, wreed naakte lijf van het allerschoonste wezen dat ze ooit gezien had. In het zoele lamplicht zag ze voor het eerst zijn gave, bronzen huid en op zijne rug ontwaarde ze, quelle surprise, twee schitterende, iriserende vleugels. Psyche wist meteen wie daar lag. Dat was geen wildebeest of gedrocht, geen monster, geen draak. Dit was de god van de liefde zelve…”


Reacties publiek:

“Waar de klassieke goden voor velen reeds zijn gesmolten in de tijd, haal jij ze dicht bij ons. Super.”
“Zoooo mooi!! Zoooo puur!! Grappig, ontroerend, poëtisch, down to earth ook! En het spel-of het diep gebrachte lezen- super goed!! Wonderlijk, intrigerend, super sterk!”
“Dank om in je eentje de godenwereld tot leven te brengen. Theater van de bovenste plank!”
“Het smaakt naar nog”
“Wreed impressionant”
“Schitterende verhaalstonde, vol fantasie, rijke woordkeuze en humor, gebracht door een volbloed vertelster.”

Beeldmateriaal

Agenda