< terug naar overzicht

lezing

Rock It – een race met de duivel

Robert Van Yper

Ons aller zo geliefde Rockmuziek heeft een lange voorgeschiedenis.  Ze groeide uit het tumultueus samenvloeien van blanke en zwarte muziekstijlen.

In zijn boek “ROCK IT – EEN RACE MET DUIVEL” vertelt Robert van Yper dat verhaal van naaldje tot draadje. Beginnend in … 1865.  Jawel.

De verhalen, en natuurlijk veel authentieke muziekfragmenten, alles mooi geplaatst in de historische en sociale context.

Kan op 1 avond of namiddag in 1 overzichtslezing maar u kan ook kiezen voor een meer gedetailleerde aanpak met drie lezingen of een specifiek genre nemen en dat laten uitlichten.

Boek nu

Credits

Robert Van Yper produceert muziek- en theaterprojecten.

Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll.

Hij schreef 2 boeken die in de pers als ‘standaardwerk’ omschreven worden.

In ROCK IT lezen we alles ontstaan en evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen alles over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met LENNON schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Meer over

Rock it is het enige boek dat de zwarte èn blanke roots ongegeneerd naast elkaar plaatst als de allereerste ‘interculturele wereldmuziek’. Met soms euforische, maar vooral ook tragische details over de helden en antihelden van oude Hillbilly Music, Blues, Boogie Woogie, Cajun, Gospel…

Dit alles in het Amerika waar na WOII de allereerste ’tienerrevolutie’ ontstaat. En waarom net déze muziek daar de woelige soundtrack voor levert. De duistere rol van platenfirma’s. In 1954 het shockerende fenomeen Elvis Presley. Niet als begin zoals altijd beweerd, maar net als ultiem eindproduct van deze wilde geschiedenis. Pas op blz 205 duikt hij op. Ook het internationaal aanvaarde cliché als zou Rock and Roll een fusie zijn van Country en Blues wordt overtuigend ontmanteld en aangevuld.. 

De lezing van Robert Van Yper leidt u in anderhalf uur door anderhalve eeuw muziek !

Wilt u dieper ingaan op elk onderdeel, dan kan dit gespreid over drie aparte lezingen.  Samen of apart te boeken.

A. DE BLANKE ROOTS :  HILLBILLY MUSIC (Carter Family, Jimmie Rodgers, …) + BLUEGRASS(Bill Monroe, …) + WESTERN SWING (Bob Wills, …) + HONKY TONK (Hank Williams, …)

B. DE ZWARTE ROOTS :  CLASSIC BLUES (Bessie Smith, …) + DELTA BLUES (Robert Johnson, …)  + CITY BLUES (Muddy Waters, B.B. King, …) + BOOGIE WOOGIE + RHYTHM & BLUES(Louis Jordan, Professor Longhair, …)

C. Hoe blanke en zwarte stijlen samenvloeien tot een muzikale en sociale revolutie :  ROCKABILLY(Elvis, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins, …) + ROCK’n’ROLL (Chuck Berry, Little Richard, Eddie Cochran, Buddy Holly …). En hoe zelfs GOSPEL daarin een belangrijke, maar meestal onderschatte rol blijkt te spelen.

Dit zijn dan 3 volwaardige lezingen  van elk anderhalf uur.


Paul Michiels in Humo: Het beste boek van het jaar. Een boek dat elke muziekliefhebber moet gelezen hebben.

De Gentenaar: Dit is het eerste Nederlandstalige en tevens enige complete én unieke naslagwerk dat de wortels, de passies en de drama’s van de Amerikaanse rock-‘n-roll bloot legt…

Gazet van Antwerpen: Geschiedenis schrijven is keuzes maken en Van Yper kiest ervoor om al in 1865 te beginnen en de rock-‘n-‘roll in 1952 ter wereld te zien komen. Hij strooit anekdotes rond, linkt historische en sociologische details aan evoluties in het genre.

Beeldmateriaal

Agenda