< terug naar overzicht

lezing

Rond de Kaap

Tom Dieusaert

‘Rond de Kaap, Isaac le Maire contra de VOC’:
Een duik in de fascinerende zestiende en zeventiende eeuw in de Nederlanden

Eind 2023 publiceerde journalist Tom Dieusaert het historische non-fictie boek “ROND DE KAAP” over de tegendraadse Antwerpse koopman Isaac le Maire.
Deze Antwerpenaar was de grootste investeerder in de fameuze Verenigde Oost-Indische Compagnie, bekend als de VOC, die gedurende twee eeuwen de economische ruggengraat van de Nederlandse Republiek vormde. Le Maire zou later zijn eigen weg gaan en samen met zijn zoon een monumentale geografische ontdekking doen in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Boek nu

Credits

Tom is VRT correspondent in Argentinië
TOM IS BESCHIKBAAR VOOR LEZINGEN VAN HALF MEI TOT EIND JUNI 2024

Uitgeverij: Ertsberg

Meer over

Deze ondernemende Antwerpenaar is in Vlaanderen onbekend gebleven. Dat is natuurlijk een gevolg van de zogenaamde brain-drain die onze regio kende na de Val van Antwerpen in 1585. Vlaanderen leefde verder onder het Spaanse juk maar honderdduizenden getalenteerde koppen vluchtten naar het noorden en gaven daar mee vorm aan de voorloper van het huidige Nederland.

Hier in Vlaanderen werden deze,voor het merendeel protestantse figuren, door de contrareformatie uit het publieke geheugen gewist.

Uit het oog, uit het hart dus, maar Dieusaert wekt personages als Le Maire weer tot leven in een betoog met afbeeldingen en foto’s van zijn zoektocht van Antwerpen naar Den Helder, Egmond, Amsterdam, Hoorn tot in Puerto Deseado (Argentinië) en Kaap Hoorn (Chili).

Fijn ook om te weten dat Vlamingen mee aan de wieg liggen van Nederland!

Beeldmateriaal