< terug naar overzicht

lezing

Sociale media op de redactie

Majd Khalifeh

Van je smartphone tot op het scherm

Hoe worden beelden, foto’s en ooggetuigen via sociale media verzameld, geverifieerd en gebruikt in het nieuws ? Majd leert u door de bomen het bos te zien.

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Een aanslag in Barcelona, een orkaan in de VS of een brand in een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten.

VRT-journalist en expert sociale media Majd Khalifeh maakt dagdagelijks gebruik van Facebook, Twitter en andere sociale media websites om nieuwsverhalen uit de hele wereld te kunnen berichten voor HET JOURNAAL en andere programma’s op de VRT-nieuwsdienst.

Boek nu

Credits

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Majd werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma’s. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.


Majd Khalifeh lanceert “Andere Ogen” op VRT Max: https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/radio1/a/andere-ogen/

“Mishandeld bij de buitengrens van Europa” van Majd Khalifeh, Mieke Strynckx en Bjorn Van Keer wint Belgian Podcast Awards: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/24/podcasts-van-vrt-vallen-in-de-prijzen-verhalen-uit-amerika-en/

Meer over

Hij werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma’s. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.

Majd is verantwoordelijk voor de outsourcing en verificatie van de UGC (User Generated Content) die ons voorgeschoteld wordt door de VRT. Over de jaren heen bouwde hij een ruime kennis op in de wereld van UGC-outsourcing en verificatie. Lange tijd was hij een actief lid van de EBU (European Broadcast Union) UGC Verification Network.

Hij gebruikt zijn kennis over de UGC en sociale media om documentaires te maken. Als documentairemaker brengt hij vooral verhalen over “Belgische strijders in Syrië en Irak” en “het smokkelen van vluchtelingen”.
Zo maakte hij voor Canvas al “Arabische liefde”, “Reis naar Marokko” en “Stateless”.

Majd Khalifeh is gastspreker en deelt zo zijn ervaring in UGC-outsourcing en verificatie op verschillende media-instellingen en topconferenties overal in België en Europa. Hij verspreidt zijn expertise en doet verschillende methodes uit de doeken:

Het vinden van een ooggetuige via geolocation search tools
De authenticiteit van een video of foto bevestigen
Hoe houd je online propaganda van terroristische organisties in de gaten
Verander je ooggetuige in een mojo-journalist (Mojo = Mobile Journalist)

Beeldmateriaal

Agenda