< terug naar overzicht

lezing

Suzy Wandas

Kobe Van Herwegen

Het wonderbaarlijke verhaal van ‘The lady with the Fairyfingers’

Wanneer de Belgische Suzy Wandas in 1896 in een foorwagen in Brussel wordt geboren, wijst niets erop dat het kermismeisje zal uitgroeien tot een internationale ster. In de door mannen gedomineerde goochelwereld schittert zij als enige vrouwelijke goochelaar aan het firmament. Het voorprogramma van Josephine Baker, de grootste zalen van Europa en zelfs het Koninklijke Theater Carré in Amsterdam: overal kan ze op staande ovaties rekenen.

Die roem staat soms in schril contrast met hard werken en bittere armoede. Telkens wanneer een wereldoorlog uitbreekt, moet Suzy vechten om te overleven. Tot de liefde overwint op Expo 58 en ze alles laat vallen om naar Amerika te verhuizen. Daar komt haar Amerikaanse droom uit.

Boek nu

Credits

BIO
De avonturier die het leven van het rondreizende circus verkiest boven thuiszitten. Zo kan je de fantasierijke, 6-jarige Kobe het best omschrijven. Wanneer hij op zolder een oud goochelboek vindt, is hij helemaal gebeten door de goochelmicrobe. Al snel vertoont hij zijn kunsten op verjaardagsfeestjes, bouwt hij heuse circustenten in de tuin en droomt hij nog maar van één ding: goochelaar worden!

Deze droom wordt na zijn middelbare opleiding werkelijkheid als hij bij de populaire kinderzender Ketnet aan de slag kan als huisgoochelaar. Wat later wordt hij hier ook vaste presentator en rolt hij van het ene programma in het andere. In deze periode verbaast Kobe ook menig bekende Vlaming als deel van ‘De Magische 4’, een TV-programma op VT4.

Snel krijgt hij de kans zijn eigen goochelprogramma ‘AbraKodabra’ voor televisie te schrijven. Naast het gelijknamige boek en goocheldoos volgt er een theatershow waarmee hij 3 jaar lang door België en Nederland toert. Het theater blijft zijn tweede thuis en al snel speelt hij de meest uiteenlopende rollen in verschillende theaterstukken en musicals in Vlaanderen en Nederland zoals The Lion King, Spamalot of 40-45.

Toch liet het goochelen hem in die periode niet los. Voortdurend brengt Kobe samen met zijn vader de geschiedenis van de Belgische goochelkunst in kaart. Deze zoektocht wordt in 2014 vastgelegd als het boek en de gelijknamige tentoonstelling ‘Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van België’. In 2019 publiceren vader en zoon ‘Meisje met de Feeënvingers, het magische verhaal van Suzy Wandas’. Een biografie over de grootste vrouwelijke goochelaar van België die naast de lage landen ook een publicatie in Amerika kent.


Ook inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops.

Meer over

Geïllustreerd met foto’s, goocheltrucs en zeldzaam filmmateriaal vertelt Kobe Van Herwegen het boeiende relaas van Suzy Wandas, tegen de achtergrond van het Belgische amusement in de twintigste eeuw, de opkomst van de vrouwenrechten, liefde en pure magie.

Deze voordracht met slides is uitermate geschikt voor grote of kleine groepen met een minimumleeftijd van 12 jaar. Desgewenst kan de voordracht ook aangepast worden naar een specifieke regio, discipline of goochelaar

Duurtijd 60 minuten, al dan niet met vragenronde.

Beeldmateriaal

Video