< terug naar overzicht

Voyeur(14+)

Verona Verbakel

“Een meisje van acht.

Een meisje van acht wordt weggehaald van school.

Een meisje van acht wordt weggehaald van school in een politiecombi.

Een meisje van acht wordt weggehaald van school in een politiecombi en

in een gesloten jeugdinstelling geplaatst.

Daar waar streepjes worden getrokken na een overleefde dag.

Daar waar een lieveheersbeestjesuurwerk wordt verstopt omdat de tijd te traag gaat.

Daar waar gevechten voor omhelzingen moeten doorgaan.

Daar waar de raamkozijnen werden dichtgelast.

Een dag gelijk een ander.”

Boek nu

Credits

Tekst & spel: Verona Verbakel

Coaching: Lies Pauwels

Beeld: Els Vanopstal

Verona Verbakel (Gent, 1992) studeerde af aan het Conservatorium van Antwerpen als actrice (2014). Eerder werkte ze samen met theatergezelschappen Wunderbaum, De Warme Winkel, Romeo Castellucci, Ontroerend Goed, De Mannschaft en Troubleyn.

In 2014 won ze samen met haar collega’s The Stage Award op het Edinburgh Fringe Festival voor de feministische voorstelling “Sirens”.

Qua series kan je haar kennen van Twee Zomers, Onder Vuur, Undercover 3, Glad Ijs en Hidden Assets 2. Voor “Voyeur” werd ze gecoacht door Lies Pauwels (Het Hamiltoncomplex, Do the Calimero, Truth Or Dare, Britney Or Goofy, Nacht Und Nebel, Jesus Christ Or Superstar) om dit aangrijpend verhaal naar het podium te vertalen.

Dit is geen verhaal rond vergeving, medelijden, noch wraak. Dit is het terugvorderen van het narratief.

Een kind wordt gestraft voor de liefdeloosheid van haar ouders. Uitwenen kan in de sofa, voor de televisie, wanneer de begeleiders van de gesloten jeugdinstelling niet kijken en hun kruiswoordraadsels verder invullen.

Het weekend als nòg grotere kwelling dan de week. Ongeliefde kinderen als hongerige kippen op zoek naar het ontbrekende doel in hun leven. Dit is het verhaal van een kind dat aan haar lot wordt overgelaten.

Dit verhaal stelt zich de vraag in hoeverre het ethisch verantwoord is om kinderen op te sluiten in een omgeving die verre van bescherming biedt. Dit is geen verhaal rond vergeving, medelijden, noch wraak. Dit is het terugvorderen van het narratief.

Vanaf 14+

Trigger warnings: misbruik, eetstoornis, geweld, zelfdoding.

Met dank aan: De Grote Post, CC De Steiger Menen, Cultuurhuis Merelbeke, Amsterdam Fringe Festival, De Brakke Grond, SABAM & de Vlaamse Gemeenschap (residentiebeurs)

Beeldmateriaal

Video

Agenda