< terug naar overzicht

lezing

Wat muziek voor ons betekent

Peter Van Dyck

Hoe komt het toch dat muziek die je tijdens de adolescentie ontdekt zo’n stempel op je persoonlijkheid drukt? Waarom kan muziek zo’n goede trooster zijn? Kun je songs als legale doping beschouwen? Kan muziek tot spirituele ervaringen leiden? Klopt het dat muziek ons meer empathisch en socialer kan maken? Welke rol kunnen ritme en zang spelen bij neurologische aandoeningen?

Vertrekkend van zes favoriete liedjes formuleert Peter Van Dyck de antwoorden op deze interessante vragen. Hij put daarvoor verhalen uit zijn twee jongste boeken. In Het geheim van Bowie en 399 andere weetjes over een eeuw popmuziek (2022) sprokkelde hij wetenschappelijke inzichten over hoe de muziek(wereld) werkt en over de helende kracht die van het spel der noten uit kan gaan. Voor zijn nieuwe boek Nee, je bent niet alleen. Over de prutsende mens, troostende muziek en het alien-perspectief (begin december 2024 in de winkel) onderzocht hij hoe platen hem in zijn eigen leven hebben geholpen.

Op een heldere en boeiende manier gidst Van Dyck je tijdens zijn lezing langs de wondere wegen van de muziek(beleving).

Boek nu

Credits

Peter Van Dyck (1965) is allround-journalist en copywriter. Hij schrijft even graag over management, mobiliteit, technologie en wetenschappelijk onderzoek als over sport, cultuur, lifestyle en human interest. Hij oogstte lof met zijn muziekboeken Watskeburt, Lage Landen? en Het geheim van Bowie …, en tekende het levensverhaal van Jean Blaute op voor diens memoires Met vallen en op staan. In september 2024 verscheen zijn eerste kinderboek Wil je mij horen?.

Meer over

Voor zijn nieuwste boek “Nee, je bent niet alleen” dook Peter Van Dyck als een archeoloog in zijn leven én zijn platenkast om te onderzoeken hoe stevig de connectie tussen die twee is. Als introverte persoonlijkheid die bij geen enkele club past, vertelt Van Dyck hoe muziek de weg wees naar meer zelfacceptatie en verbinding. Favoriete artiesten als David Byrne, Van Morrison, Björk, Nick Cave, Brian Eno, David Sylvian, Ramones, The Sound, Wannes Van de Velde, Hurray for the Riff Raff, Stromae, en Janelle Monáe boetseerden bovendien mee zijn levenshouding, die hij het alien-perspectief is gaan noemen.

Inzichten over de troostende en emancipatorische kracht van liedjes gaan in dit boek hand in hand met bespiegelingen over het leven in al zijn facetten. “Aangenaam om te lezen hoe muziek als moreel kompas en raadgever in moeilijke tijden kan dienen”, oordeelde muzikant Guy Swinnen.

Beeldmateriaal