< terug naar overzicht

lezing

Watskeburt, lage landen ?

Peter Van Dyck

Journalist en muziekfanaat Peter Van Dyck stelde met Watskeburt, lage landen ? een ware eregalerij samen van het Nederlandstalige lied. Voor het boek, uitgegeven bij Lannoo, groef hij in leven en werk van bekende helden, vergeten goden en rijzende sterren aan het Nederlandse en Vlaamse muziekfirmament : van volkzangers en cabaretiers tot polderrockers, beatniks, nederhoppers en frithoppers. Een cultuurgeschiedenis – van na de Tweede Wereldoorlog tot heden – die de brug slaat tussen jong en oud, Vlaams en Nederlands, levenslied en hiphopbeat.

Tijdens de lezing deelt de auteur alle leuke anekdotes, weetjes en must knows met het publiek.

Boek nu

Credits

Peter Van Dyck (1965) is allroundjournalist en tekstschrijver. Tussen 1989 en 2006 was hij muziekjournalist bij Joepie en Focus Knack. Nadien ging hij geen enkel onderwerp uit de weg. Hij schrijft even graag over management, mobiliteit, technologie en wetenschappelijk onderzoek als over sport, cultuur, lifestyle en human interest. Maar de liefde voor muziek b.lijft toch het grootst

Meer over

De auteur deelt inzichten in hoe inspiratie werkt bij liedjesschrijvers, over hoe een stroeve zangtaal de creativiteit aanzwengelt, over de grote diversiteit binnen het Nederlandstalige lied, over de ontelbare kruisbestuivingen tussen Vlaanderen en Nederland en over de frappante overeenkomsten tussen levensliedzangers en hedendaagse rappers.

Op een muzikale soundtrack komt u meer te weten over de muziek in uw eigen taal dan u ooit voor mogelijk hield.


Reacties op Watskeburt, Lage Landen ?

Dit boek zal al wie interesse heeft in het Nederlandstalige lied willen gelezen hebben. Het lijkt wel een bron waaraan je je kan blijven laven. Watskeburt, Lage Landen ? is een prachtig resultaat van en titanenwerk, gedurende vijf jaar. Hiervoor verdient Peter Van Dyck alle lof.
– New Folk Sounds

Dit boek is – ook over genereatiegrenzen heen – een aanstelijke verkenning van ideeën, taal en muziek – De Standaard

Nog nooit maakte iemand zo’n uitvoerig én leesbaar document van de Nederlandstalige liedkunst – Jan De Smet

Dit boek gaat over de wil om een liedje te maken. Over het bijzonder huwelijk tussen taal en muziek. Over het bijzonder huwelijk tussen taal en muziek. Over popliedjes die deel uitmaken van een traditie, van een verhaal, van onze geschiedenis – Spinvis

Vanuit liefde voor het onderwerp geschreven, dat is er zo mooi aan – Raf Walschaerts

Beeldmateriaal