< terug naar overzicht

lezing

WOII: De Band of Brothers in Bastogne  

Reg Jans

2001 werd een keerpunt in de traditionele filmwereld.  Amper drie jaar na de release van de film ‘Saving Private Ryan’ lanceerde de Amerikaanse zender HBO (Home Box Office) de tiendelige mini serie ‘Band of Brothers’ , gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose. Dit keer kon de hele wereld zich inleven in het verhaal van Easy Company, een groep Amerikaanse parachutisten die in de Tweede Wereldoorlog deel uit maakten van de geallieerde bevrijdingstroepen. Op een zeer realistisch weergegeven manier werd de kijker door Steven Spielberg en Tom Hanks meegetrokken in het verhaal van deze groep soldaten; van de landingen in Normandië, via Nederland en Bastogne tot aan het Adelaarsnest in Berchtesgaden. ‘Band of Brothers’ won 6 Emmy Awards, een Golden Globe, een American Film Institute Award en een Writers Guild Award.

Boek nu

Credits

Reg Jans is een historicus met een diepe passie voor de Tweede Wereldoorlog. Meer dan twee decennia lang leidde Reg Oorlogsveteranen en hun families rond op de slagvelden waar zij vochten in Normandië, Nederland en de Belgische Ardennen. In 2014 heeft Reg met succes een rondleiding uitgevoerd voor een delegatie van het Amerikaanse Witte Huis, waaronder de piloot en bemanning van “Marine One” en de USMC-piloten van het Presidential Helicopter Squadron HMX-1 . Meer recent begeleidde hij de cast van de HBO successerie Band of Brothers in Bastogne.

Reg is niet enkel een gepassioneerd verteller. Hij staat bekend door zijn diepgaande onderzoek naar het Ardennen Offensief. Hij is erkend in boeken van toonaangevende historici, waaronder: “In de voetsporen van de Band of Brothers” door Larry Alexander, “No Victory in Valhalla” door Ian Gardner, “Glider Infantry Men” door Kevin Brooks, “Van Toccoa naar de Eagles Nest ‘ van Dalton Einhorn,’ The Batter’s Box ‘van Andy Kutler en de New York Times bestseller’ Spearhead ‘ van Adam Makos.

Als militair consulent verleende Reg zijn diensten aan 20th Century Fox voor het screenplay van een aankomende nieuwe film.

Reg Jans wordt internationaal beschouwd als vriend van de WWII-veteranen. Geen universitair diploma in militaire geschiedenis, maar wel beschikt hij over de passie en het enthousiasme dat hem de “go to guy” voor veel organisaties en historici over de hele wereld hebben gemaakt.


Reg Jans is ook inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops.


Foto: (c) Esther Ait Ali Hameleers

Meer over

De voorbije decennia heeft Reg de eer gehad om samen met de veteranen van deze Easy Company de slagvelden te bezoeken, hun verhalen te aanhoren op de plaatsen waar deze zich 75 jaar geleden afspeelden. Ook de families van vele ondertussen overleden soldaten bezochten samen met Reg de slagvelden.  Mede door de persoonlijke verhalen van de veteranen, de interviews en de beschikbare officiële militaire rapporten heeft hij zich een zeer gedetailleerd beeld kunnen vormen van deze eenheid in Normandië, Nederland en Bastogne en wijdde er vervolgens meerdere artikels aan.

In 2016 leidde Reg  14 acteurs van de ondertussen legendarische serie ‘Band of Brothers’ rond in Bastogne en kon hij vanop de eerste rij de anekdotes aanhoren over hoe de serie werd gemaakt en over de sfeer tijdens het filmen.

Tijdens deze lezing neemt Reg Jans je mee naar 1944-1945 en vertelt hij het echte verhaal van Easy Company in Bastogne. In zijn typisch eigen stijl, geschiedenis met een hoek af en, beladen met foto’s en anekdotes, dompelt Reg het publiek onder in de wereld van de Band of Brothers, op het slagveld en op de filmset. Deze lezing over Easy Company is omwille van de ervaring van de spreker uniek in de wereld.

Educatief, Inspirerend en Entertainend

De lezing duurt: 2x 50 Minuten (vragenronde optioneel)

Beeldmateriaal