< terug naar overzicht

lezing

WOII: Het Ardennen Offensief  

Reg Jans

Op 16 December 1944 vallen de Duitsers België binnen.  Met Stalins Rode Leger dat aan de poorten van Nazi-Duitsland staat in het oosten en de Geallieerde troepen die vanuit het westen hun opmars maken is Hitler nerveus op zoek naar een oplossing om het tij te doen keren. Door de haven van Antwerpen in te nemen zou hij niet enkel een heel Amerikaans leger gijzelen in het noorden maar ook de levensnoodzakelijke bevoorradingsader van dit leger afsnijden. Dit zou de situatie in zijn voordeel doen kantelen en hem mogelijk de kans bieden zijn plannen terug op de rails te krijgen.

Het gebied dat werd uitgekozen om de aanval in te zetten was de Belgische Ardennen, heuvelachtig met onverharde wegen, moeilijk berijdbaar en net daardoor het minst verdacht. Het succes van de operatie, die Wacht am Rein werd gedoopt, hing volledig af van het weer, de snelheid van uitvoering en het verrassingseffect.

Boek nu

Credits

Reg Jans is een historicus met een diepe passie voor de Tweede Wereldoorlog. Meer dan twee decennia lang leidde Reg Oorlogsveteranen en hun families rond op de slagvelden waar zij vochten in Normandië, Nederland en de Belgische Ardennen. In 2014 heeft Reg met succes een rondleiding uitgevoerd voor een delegatie van het Amerikaanse Witte Huis, waaronder de piloot en bemanning van “Marine One” en de USMC-piloten van het Presidential Helicopter Squadron HMX-1 . Meer recent begeleidde hij de cast van de HBO successerie Band of Brothers in Bastogne.

Reg is niet enkel een gepassioneerd verteller. Hij staat bekend door zijn diepgaande onderzoek naar het Ardennen Offensief. Hij is erkend in boeken van toonaangevende historici, waaronder: “In de voetsporen van de Band of Brothers” door Larry Alexander, “No Victory in Valhalla” door Ian Gardner, “Glider Infantry Men” door Kevin Brooks, “Van Toccoa naar de Eagles Nest ‘ van Dalton Einhorn,’ The Batter’s Box ‘van Andy Kutler en de New York Times bestseller’ Spearhead ‘ van Adam Makos.

Als militair consulent verleende Reg zijn diensten aan 20th Century Fox voor het screenplay van een aankomende nieuwe film.

Reg Jans wordt internationaal beschouwd als vriend van de WWII-veteranen. Geen universitair diploma in militaire geschiedenis, maar wel beschikt hij over de passie en het enthousiasme dat hem de “go to guy” voor veel organisaties en historici over de hele wereld hebben gemaakt.


Reg Jans is ook inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops.


Foto: (c) Esther Ait Ali Hameleers

Meer over

Het Ardennen Offensief, ook wel ‘The Battle of the Bulge’ of het ‘Von Rundstedt Offensief’ genoemd, was de laatste grote operatie van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en tevens ook de grootste slag in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Vijf weken lang, in een gebied dat zich uitstrekt over 3450 vierkante kilometer bevochten meer dan een miljoen soldaten elkaar met ongeveer een 190.000 militaire slachtoffers tot gevolg. Twintig maal een ‘Medal of Honor’, de tweede grootste overgave in de geschiedenis van Amerikaanse troepen in een oorlog, twee bajonet aanvallen en een reeks oorlogsmisdaden kleuren het palet van deze gruwelijke battle.

Tijdens deze lezing schetst WWII historicus Reg Jans een duidelijk beeld van het Ardennen Offensief. Een verhelderende tijdlijn vanaf de bevrijding in September 1944 tot aan het einde van de gevechten in 1945. In zijn typerende eigen stijl vertelt Reg onder andere over het bloedbad in Malmedy, de verdediging van St Vith, Bastogne, Operatie Greif en Afro-Amerikaanse soldaten, dit alles doorspekt met persoonlijke verhalen die Reg heeft verkregen door zijn relaties met bevriende oorlogsveteranen.

Een zeer leerrijke, onderhoudende ervaring met een vleugje humor van de bovenste plank! 

De lezing duurt: 2x 50 Minuten (vragenronde optioneel)

 

Beeldmateriaal