< terug naar overzicht

lezing

Wolf: Wildernisgeschiedenis

Kristof Smeyers

‘Raaf. Cultuurgeschiedenis in vogelvlucht’ (2022) en ‘Wolf: wildernisgeschiedenis’ (2023) vormen de basis voor voorstellingen over dierengeschiedenis. Afhankelijk van de interesse van het publiek kan zo’n voorstelling inzoomen op specifieke dierenmythologieën, -folklore en -geschiedenissen. Of ze kan net uitzoomen: dan gaat ze over de manieren waarop mensen met dieren omgaan (in het landschap én in de verbeelding), over thema’s als natuurfilosofie, ‘non-human history’ en de ongrijpbaarheid van het dier.

Boek nu

Credits

Kristof Smeyers (1988) is historicus aan de KU Leuven, waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van het bovennatuurlijke en paranormale. Als auteur schrijft hij over flora, fauna en folklore. Sinds 2017 is hij nauw betrokken bij De Nederlandse Boekengids, waarvan hij kernredacteur is en waarvoor hij regelmatig essays schrijft over geschiedenis, politiek en economie. In 2016 publiceerde hij ‘Het gestolde land. Een economische geschiedenis van België’ (Polis). In 2022 verscheen ‘Raaf. Cultuurgeschiedenis in vogelvlucht’ (Ertsberg). In 2023 volgde ‘Wolf: wildernisgeschiedenis’ (Ertsberg).

Meer over

De vorm en het format van elke lezing hangen af van het doelpubliek en de organisator. Dat kan gaan van een formele voordracht of literaire monoloog, over een gesprek met een interviewer of panel, tot een interactieve workshop met publiek (inclusief groepswandelingen en erfgoedevenementen). Hij staat open voor specifieke voorstellen van de organisator en denkt graag mee na over een geschikt format.

Beeldmateriaal