< terug naar overzicht

lezing

Zinvol omgaan met verlies

Erik De Soir

Een lezing door Erik De Soir over de ontwikkeling van je Eigen innerlijk kompas voor het zinvol omgaan met verlies.

Verliesverwerking vanuit de 18-ities

Traumatiserende gebeurtenissen rukken je weg uit de continuïteit van het leven en schorten de verbinding met anderen op. Je krijgt een gedwongen “time out” en komt terecht in de marge. Niemand verdient het om in de zijlijn van het leven terecht te komen, als een soort bijverschijnsel, naast het leven dat anderen leven. Je krijgt dan de indruk dat je precies nergens meer deel van uitmaakt.

We zijn echter allemaal wezens van liefde en licht. Alles is aan alles verbonden. Al wat leeft, planten, dieren en mensen, maakt deel uit van een groter en betekenisvol geheel. Als mensen zijn we allemaal hetzelfde en willen alleen maar gelukkig zijn. Onze essentie bevindt zich op het niveau van het zuivere bewustzijn en heeft in feite niets te maken met onze kleur, onze cultuur of ons geloof.

Boek nu

Credits

Erik de Soir (°1965) studeert in 1988 af aan de Koninklijke Militaire School (KMS) als Licentiaat in de Sociale en Militaire Wetenschappen. Sedert 2022 heef hij als majoor de actieve dienst verlaten en bleef hij aan Defensie verbonden als reserveofficier. moment is hij als majoor verbonden aan het Departement Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

In 1992 behaalt hij aan de KU Leuven het Postgraduaat Certificaat Rampengeneeskunde en Rampenmanagement en in 1995 studeert hij er af als Licentiaat in de Psychologie.

Sedert 2015 is hij Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen( Koninklijke Militaire School).

Erik de Soir doceert crisispsychologie en psychotraumatologie aan universiteiten in binnen- en buitenland en is trauma consultant voor verschillende internationale instellingen.

Hij is als vrijwillig brandweerman, ambulancier en psycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noor-Limburg en is de stichter van de Fire Stress Teams en de Europese Vereniging voor Brandweer- en Reddingspsychologen.

Samen met zijn echtgenote Lies Scaut is hij de bezieler van de Weg-Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.

Puttend uit deze overvloed aan ervaring verzorgt Erik de Soir trauma-opleidingen over de hele wereld en schrijft hij boeken over psychotrauma. Zijn boek ‘Opvang van mensen in nood. Crisisopvang bij trauma’ (XOD Balen) is de inspiratie voor de gelijknamige lezing.

Erik De Soir is de trotse vader van Mathias, Steven en Caroline. In zijn vrije tijd is hij instructeur in diverse vechtsporten, een bedreven squashspeler, leraar boeddhistische meditatie, instructeur taoïstische qigong en een beoefenaar van de Traditionele Chinese Gezondheidsleer.

Meer over

In zijn lezing bouwt Erik De Soir zijn betoog op aan de hand van de 18-ities – 18 Engelse woorden die op “-ity”eindigen – die hij aan de hand van talrijke getuigenissen schetst als een regenboog van concepten voor een zinvolle verwerking van verlies en trauma. Elk woord op zich geeft een bepaalde kleur aan de verliesverwerking, als onderdeel van een groter geheel. Zoals bij de filtering van wit licht, kan je leren de regenboog van de 18-ities in jezelf te maken om je leven te blijven zingeven na verlies. Wat is, is! Wie je op zijnsniveau wil worden, kan je worden, maar het kost je moed en blijvende inzet.


Erik De Soir te gast bij TV-OOST klik HIER, bij BRUSSELSNIEUWS klik HIER en bij TVL klik HIER.

De lezingen zijn ook beschikbaar voor de 3de graad middelbaar onderwijs.

Erik De Soir is inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops. Op verzoek werkt hij voor u een lezing op maat uit.

Beeldmateriaal