< terug naar overzicht

lezing

Zwijgen is goud

Ellen Jansegers

Een derde tot de helft van de wereldbevolking is introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In de lezing Zwijgen is goud, naar het gelijknamige boek, belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie.

Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen.
Introversie is een veelbesproken en bestudeerd persoonlijkheidskenmerk. Inzicht in introversie is essentieel om onszelf en de mensen om ons heen te begrijpen. Het verbetert onze communicatie, relaties, productiviteit en mentaal welzijn.
Verwacht een toegankelijke lezing vol herkenbare verhalen en wetenschappelijke inzichten, aangevuld met concrete tips & tricks.. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Na de lezing Zwijgen is goud over introversie weet je:
● Wat introversie betekent (en wat niet)
● Waar de begrippen ‘introvert’ en ‘extravert’ vandaan komen
● Hoe de hersenen van introverte mensen anders werken dan die van extraverte mensen
● Wat het extraverte ideaalbeeld is, en welke gevolgen dit heeft op persoonlijk en maatschappelijk vlak
● Welke invloed iemands introverte aard heeft op werk, relaties en vrije tijd
● Wat de talenten van introverte mensen zijn en hoe we voorbij de clichés over introverte mensen als verlegen, arrogant of grijze muizen geraken
● Waarom introverte mensen hun kracht net vinden door in hun schulp te blijven
● Waarom iederéén profiteert van een introvertvriendelijke organisatie en samenleving

Boek nu

Credits

Ellen Jansegers (° 1987) is auteur, blogger, journalist en communicatiemedewerker. Ze heeft een master in Journalism Studies. Tijdens haar studies liep ze stage bij een Vlaamse kwaliteitskrant. Ze is eigenaar van hetstillemeisje.com, een blog over introversie, hoogsensitiviteit, creativiteit en mentaal welzijn.

10 jaar werkte Ellen Jansegers als communicatiemedewerker bij verschillende bedrijven. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en na een burn-out gooide ze in 2021 haar leven helemaal om. Ze werkte al een tijdje aan Zwijgen is goud, en besloot haar vaste job vaarwel te zeggen om als freelancer te starten.
In 2022 verscheen haar non-fictiedebuut ‘Zwijgen is Goud, introvert in een extraverte wereld’ bij Uitgeverij Horizon. Ze werkte vijf jaar aan het boek. Het werd opgepikt door Vlaamse en Nederlandse media. Geïnterviewden Alexander De Croo, Sam De Bruyn en Stijn Baert deelden hun medewerking via hun sociale media.

Ellen Jansegers woont en werkt tussen de fruitbloesems in het Waaslandse Sint-Gillis-Waas. Momenteel werkt ze aan een roman. Daarnaast werkt ze communicatieprojecten uit voor non-profits en schrijft ze columns, reportages en interviews.

Foto: Ellen Van Den Bouwhuysen

Meer over

‘Als mens zouden we er baat bij hebben om meer naar introverte mensen te luisteren. De waarheid zit vaak verborgen achter het luidruchtige gekakel.’ – Dirk De Wachter op de cover van Zwijgen is goud (verschenen bij Uitgeverij Horizon)

‘Een indrukwekkend, nieuw standaardwerk over introversie. Ellen is vaandeldrager voor een maatschappij waarin minder geschreeuwd wordt.’ – Radio 1 over Zwijgen is goud

Wat deelnemers zeggen over een lezing rond introversie:
● ‘Leuke en interessante lezing, interactief, aangenaam gebracht, wetenschappelijk onderbouwd.’
● ‘Er is nood aan kennis over introvert zijn. Die kennis kan jij geven.’
● ‘Het was heel interessant en ik heb enorm veel van je geleerd. Ik voel dat je dit onderwerp echt beheerst. Het was fijn dat je zo open was over je eigen ervaringen.’
● ‘Ik ben blij dat ik hier was en jou hoorde spreken. Ik ga ook je boek lezen.’

Beeldmateriaal

Agenda

10/10/2024

Ticket

Vaart, Beerse